Dünya

Gazze’de kanalizasyon atıkları birçok hastalığın yayılmasına neden oluyor

26 Ağustos 2024 14:04

T24 Dış Haberler

Gazze’nin Akdeniz kıyılarında suların kahverengiye dönmesi, bölgedeki sağlık krizini derinleştiriyor.

Uydu görüntüleri, Deir al-Balah kıyılarında büyük bir kanalizasyon sızıntısının denize aktığını gösterdi. Yerinden edilmiş insan sayısının Birleşmiş Milletler verilerine göre 2.3 milyonu bulduğu alanda, kanalizasyon boruları yağmur suyu tahliye sistemine bağladı.

Kanalizasyon sızıntısı 2 Ağustos itibarıyla 2 kilometrekareden fazla bir alana yayıldı. Yoğun İsrail bombardımanları, Gazze’nin atık su altyapısını çökertti.

İsrail Savunma Bakanlığı’na bağlı Cogat, Gazze’de su kuyuları, tuzdan arındırma tesisleri ve su boruları ile ilgili iyileştirme çalışmalarını koordine ettiği açıklamasında bulundu ancak bu bilgi doğrulanamadı.

Gazze’deki nüfusun dörtte birinin su yoluyla bulaşan hastalıklardan dolayı hastalandığı bildirilirken, 25 yıl sonra ilk çocuk felci vakası görüldü.

Birleşmiş Milletler ve Dünya Sağlık Örgütü, aşılamalar için ateşkes çağrısında bulundu ancak dağıtım zorlukları nedeniyle mümkün kılınamadığı belirtildi. 

Şeyh Radvan Lagünü kirli su ile dolup taştı ve çevresinde kötü koku ve kemirgenlerle ilgili şikayetler arttı. Hepatit A ve potansiyel kolera salgını gibi hastalıklar hızla yayılırken, sağlık sektörünün çökmesi nedeniyle doktorlar dizanteri, zatürre ve ciddi cilt hastalıkları gibi sorunlarla başa çıkmakta zorlanıyor.