Gündem

Gebze-Halkalı tren hattının açılışı yapıldı, seferler başlamadı

"Oy için yolcuların canı tehlikeye atılıyor"

12 Mart 2019 18:07

İstanbul’un Asya yakasında doğu sınırındaki Gebze ile Avrupa yakasında batı sınırındaki Halkalı’yı birbirine bağlayacak olan B1 Marmaray Halkalı - Gebze hattının açılışı Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan ile AKP'nin İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkan adayı Binali Yıldırım'ın katılımıyla yapıldı. Ancak seferler bugün itibariyle yapılmaya başlanmadı. 

İBB Beyaz Masa'nın Twitter'dan yaptığı açıklamaya göre, Halkalı-Gebze hattı ve entegre otobüs seferleri yarından itibaren çalışmaya başlanacak.

İBB Beyaz Masa, hatta şu an için sadece Kazlıçeşme - Ayrılık Çeşmesi arası yolcu taşındığını da duyurdu.

Gebze-Halkalı arası 1 saat 55 dakika

176,6 kilometrelik hattın bir ucundan diğer ucuna yolculuk süresi 1 saat 55 dakika olacak.

Hattın hizmete açılmasıyla birlikte Söğütlüçeşme-Yenikapı arasının 12 dakika, Bostancı-Bakırköy arasının 37 dakika olacağı ifade ediliyor.

"Sandıkta yapılacak hatanın bedelini tüm şehir ödüyor"

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan, Gebze – Halkalı hattının Kartal’da düzenlenen açılış törenine katıldı.

Erdoğan burada yaptığı konuşmada CHP'yi eleştirip, seçimlerde AKP'nin İBB Belediye Başkan adayı Binali Yıldırım için destek istedi.

Erdoğan, konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

“Gebze – Halkalı eskiden 185 dakikada kat edilebilen bir mesafeyken şimdi 115 dakikaya inerek, İstanbullulara net 1 saat 10 dakika kazandıracak.

“İstanbul’un en işlek ve dolayısıyla trafik yoğunluğu en çok olan bu hat, saatte tek yönde 75 bin, gündeyse 1 milyon 700 bin yolcu taşıyacak.

“İstanbul’un 10 ilçesi bu hattı doğrudan kullanma imkanına sahip olacak. İstanbul trafiğinde çok önemli bir rahatlamaya yol açacak.

“Bu hatta çalışacak 440 vagondan 300’ünün ülkemizde üretilmiş olmasıyla iftihar ediyoruz.

“Bu hatla birlikte İstanbul’un 170 kilometre olan raylı sistem uzunluğunu 63 kilometre ilaveyle 233 kilometreye çıkartmış oluyoruz.

"Biz İstanbul'u sadece ulaşımıyla değil; su var mıydı geldiğimizde; ama şimdi su sıkıntı var mı? İstanbul'u en çok ziyaret edilen şehirler sıralamasında 8'incilikten ilk sıraya çekmekte kararlıyız.

"Sandıkta yapılacak hatanın bedelini sadece o aday ödemiyor. Tüm şehir ödüyor. 

"Kartal'da yaşanan olayı bir kenara koymak mümkün mü? 21 vatandaşımız rahmetli oldu, buradan bir ders almayacak mıyız. Kentsel dönüşüm projelerini hayata geçirmeliyiz. 

"İstanbul için çok büyük hayallerimiz, projelerimiz var; biz İstanbul'a aşığız bu sevdamızı noktalayamayız."

Boğaz hattı 2016'da açılmıştı

Hattın Boğaz geçişini sağlayan Anadolu yakasında Ayrılık Çeşmesi ile Avrupa yakasındaki Kazlıçeşme arasındaki 13,6 kilometrelik mesafe 29 Ekim 2016’da açılmıştı.

Dört yıl gecikme

Avrupa yakasında Halkalı-Sirkeci, Anadolu yakasında ise Gebze-Haydarpaşa arasında sefer yapan banliyö trenleri ise 19 Haziran 2013’te hat yenileme gerekçesiyle durdurulmuştu.

Söz konusu banliyö hatlarının Marmaray boğaz geçişi ile birleştirilerek, Halkalı ve Gebze’yi birbirine tek seferle bağlayacak hattın açılması için ise iki yıl süre verilmişti. Ne var ki, projenin hayata geçmesi altı yıl sürdü.

Uzmanlardan uyarı: Oy için yolcuların canı tehlikeye atılıyor

BTS Genel Başkanı Hasan Bektaş ve Ulaşım Uzmanı Murad Akad, hattın açılmasına engel çok önemli eksikliklerin bulunduğunu ifade etti. Bektaş ve Akad, bunların giderilmeden açılışın yapılmasının, büyük kazalara neden olabileceğini dile getirdi.

TIKLAYIN - Uzmanlar bugün açılan Halkalı-Gebze Banliyö Hattı konusunda uyarıyor: Oy için yolcuların canı tehlikeye atılıyor

Hasan Bektaş’a göre, hattaki eksikler hâlâ sürüyor. Buna rağmen açılışın yapılacağını kaydeden Bektaş, şöyle konuştu:

“Hattın tamamlanmadığıyla ilgili bir inceleme yapmıştık. Kendim de zamanında bu hatta çalıştım, biliyorum. Ama son olarak bölgeyi gezdik. bu şekilde açılması can ve mal güvenliği açısından sakıncalar doğurabilir. Bu ihtimal yüksek… Tıpkı 2004’te Pamukova’daki yaşananlar gibi. 13 Aralık 2018’de de Ankara’da bir kaza yaşandı. Orası da sinyalizasyon olmadan açılmıştı. Sertifikasyon verildi mi, verilmedi mi, bilmiyorum. Öğrenemedik. Ama geçen hafta açıklamamızı yaptığımızda verilmemişti.”

Ulaştırma Uzmanı Murat Akad ise şu değerlendirmede bulundu:

“BTS’nin açıklaması durumu özetliyor. Böyle bir sistemin tam anlamıyla hazır olmadan çalışmaya başlaması, tabii ki yanlış. Bu çok açık, kazalara neden olabilecek eksikler olduğu söyleniyor. Bunun örneğini de yakın zamanda Ankara’da yaşadık. Sinyalizasyon eksikliği giderilmeden açmak, aslında bütün söylenenleri boşa çıkaran bir şey. Sinyalizasyon ve başka eksikler gerçekten giderilmeli, öyle açılmalı. Ayın 31’ine kadar hızlı açmaya çalışılıyor. Yetiştirmeye çalıştıkları çok açık. Bütün sorun, BTS’nin işaret ettiği noktalar.”