Dünya Basınında Bugün

George Clooney'den Biden'a "Adaylıktan çekil" çağrısı; Ukrayna'nın NATO üyeliği "geri döndürülemez" yolda | Dünya Basınında Bugün

11 Temmuz 2024 09:42

T24 Dış Haberler

Dünyaca ünlü aktör George Clooney, ABD Başkanı Joe Biden'a Beyaz Saray'da ikinci dönem için yürüttüğü kampanyayı sonlandırması çağrısında bulundu. Britanya Başbakanı Keir Starmer, NATO Zirvesi'nde Ukrayna'nın NATO'ya katılma yolunun geri döndürülemez olmasını sağlamaya yönelik planının kabul edilmesiyle birlikte Britanya'nın kilit müttefikleriyle ilişkilerini yeniden düzenlemeye başladı. ABD ve NATO müttefikleri Ukrayna'nın ittifaka üyeliğinin "geri döndürülemez" bir yol olması gerektiği konusunda mutabık kaldı. NATO müttefikleri, Kiev'in Rusya'ya karşı savunmasını güçlendirmek için uzun zamandır beklenen bir adım olarak F-16 savaş uçaklarını Ukrayna'ya transfer etmeye başladıklarını duyurdu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Washington'daki NATO Zirvesi çerçevesinde bir araya geldi ve bir saatten kısa bir süre görüştü. Rusya Başsavcılığı The Moscow Times'ı "istenmeyen" ilan ederek Rusların bu kuruluşla çalışmasını ya da bağlantı kurmasını yasakladı.

11 Temmuz 2024'te dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle...

The Times | George Clooney, Biden'ı kenara çekilerek "demokrasiyi kurtarmaya" çağırdı

Dünyaca ünlü aktör George Clooney, ABD Başkanı Joe Biden'a Beyaz Saray'da ikinci dönem için yürüttüğü kampanyayı sonlandırması çağrısında bulundu. 

Uzun süredir Demokratların destekçisi olan Hollywood aktörü Clooney dün gece kaleme aldığı bir mektupta, üç hafta önce 30 milyon dolarlık bağış toplama yemeğinde ağırladığı Biden'ın eski halinin bir gölgesi olduğunu söyledi.

Clooney, NYT'ye yazdığı mektupta "Baraj yıkıldı" dedi ve "Başımızı kuma sokup bir mucize için dua edebiliriz ya da gerçeği konuşabiliriz. Joe Biden bir kahraman; 2020'de demokrasiyi kurtardı. Bunu tekrar yapması için ona ihtiyacımız var" ifadelerini kullandı. 


The Independent | Başbakan Starmer: Ukrayna NATO'ya katılmak için "geri dönülmez bir yolda"

Britanya Başbakanı Keir Starmer, NATO Zirvesi'nde Ukrayna'nın NATO'ya katılma yolunun geri döndürülemez olmasını sağlamaya yönelik planının kabul edilmesiyle birlikte Britanya'nın kilit müttefikleriyle ilişkilerini yeniden düzenlemeye başladı.

Başbakan Washington'a, Ukrayna'nın ittifaka giriş sürecini Trump başkanlığının olası müdahalelerinden koruma hedefine destek alarak geldi. Keir'in muhalefet lideri olarak yaptığı uzun vadeli "geri dönülemez" üyelik stratejisi çağrısının görüşmelerin önemli bir parçası olması bekleniyor.


The New York Times | NATO Ukrayna'ya üyelik için bir "yol" öneriyor

ABD ve NATO müttefikleri Ukrayna'nın ittifaka üyeliğinin "geri döndürülemez" bir yol olması gerektiği konusunda mutabık kaldı ve bu ifade çarşamba günü ittifakın Washington'daki zirvesi sonrasında açıklanan bildiride yer aldı.

Ukrayna'nın NATO'ya katılımı konusunda henüz bir fikir birliği olmasa da güçlendirilmiş dil bu yönde bir hareket olduğunu gösteriyor.


Al Arabiya | NATO müttefikleri, F-16 jetlerinin Ukrayna'ya transferine başladı

NATO müttefikleri, Kiev'in Rusya'ya karşı savunmasını güçlendirmek için uzun zamandır beklenen bir adım olarak F-16 savaş uçaklarını Ukrayna'ya transfer etmeye başladıklarını duyurdu.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada Danimarka ve Hollanda'nın uçakları transfer etmeye başladığı, Belçika ve Norveç'in de daha fazla uçak sağlama taahhüdünde bulunduğu belirtildi.


eKathimerini | Miçotakis ve Erdoğan, Washington'da bir araya geldi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Washington'daki NATO Zirvesi çerçevesinde bir araya geldi ve bir saatten kısa bir süre görüştü. İki lider ikili ilişkilerin yanı sıra Orta Doğu ve Ukrayna'daki gelişmeleri ele aldı. 

Liderler, ikili ilişkilerde hüküm süren göreceli sükunetin karşılıklı yarar sağladığı ve devam etmesi gerektiği konusunda mutabık kaldılar.

Miçotakis, Kıbrıs'a atıfta bulunarak "adanın daha fazla bölünmüş kalamayacağını ve yeniden birleşme görüşmelerinin yeniden başlaması gerektiğini" söyledi.


The Moscow Times | Rusya, Moscow Times'ı "istenmeyen organizasyon" olarak yasakladı

Rusya Başsavcılığı The Moscow Times'ı "istenmeyen" ilan ederek Rusların bu kuruluşla çalışmasını ya da bağlantı kurmasını yasakladı ve ihlal durumunda cezai kovuşturma başlatılacağını duyurdu.

Ofisten yapılan açıklamada, "Yayın organının çalışmaları, Rusya Federasyonu liderliğinin hem dış hem de iç politikadaki kararlarını itibarsızlaştırmayı amaçlıyor" denildi.