Gündem

Hem "Geziciler" hem de yaşı Gezi direnişine yetmeyenler Taksim'deki eylemde bir aradaydı: O günlerde daha çocuktum, yeniden Gezi'ye sahip çıkmak için buradayım

"Biz demokrasi, insan hakları, doğa ve hayvan hakları istiyorduk"

31 Mayıs 2024 23:20

Can Öztürk/T24

Taksim Dayanışması'nın Gezi'nin 11. yılı için düzenlediği eyleme hem eski "Geziciler" hem de yaşı Gezi direnişine yetmeyen gençler destek verdi. Gezi direnişçilerinden Nuran, o günleri, "Hiç kimsenin hiç kimseye saygısızlık etmediği, her şeyin paylaşıldığı muhteşem bir tabloydu. Biz demokrasi, insan hakları, doğa ve hayvan hakları istiyorduk" ifadeleriyle anlattı. Gezi direnişinde daha çocuk yaştaki Özgür de "Bizler, yeniden Gezi'ye sahip çıkmak için buradayız” dedi.

Önceki gün “Taksim Dayanışması” çağrısıyla siyasiler, Gezi direnişçileri, aileleri, örgütler ve vatandaşlar, Beyoğlu’nda bulunan Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Mimar Mühendisler Odası’nın önünde toplandı, “Karanlık Gider, Gezi Kalır” pankartı açtı.

Alanda yer alan genç eylemcilerden Özgür, 2013 yılında Gezi eylemlerinde yer almış Nuran ve Gezi destekçilerinden Oya, T24’e konuştu.

Fotoğraf: Can Öztürk

Nuran: Yeniden Gezi'ye sahip çıkmak için buradayız

Gezi eylemlerine katıldığını ifade eden Nuran,  eylem günlerini, "Gezi direnişinin sürdüğü günler inanın harikaydı. Hiç kimsenin hiç kimseye saygısızlık etmediği, her şeyin paylaşıldığı muhteşem bir tabloydu. Doğaya, insana, çevreye o kadar duyarlı bir gençlik vardı ki adeta bir rüya gibiydi. Biz demokrasi, insan hakları, doğa ve hayvan hakları istiyorduk. Yani bütün canlılar için hak istiyorduk. Sonunda insanları katlettiler. Sonu böyle olmamalıydı” diye anlattı.

Gezi tutukluları hakkında konuşan Nuran, şunları söyledi:

“O çocuklar hiçbir şey yapmadılar ve biliyorsunuz hepsi gençti. 7 tane gencimizi yitirdik. Ali İsmail Korkmaz dövülerek öldürüldü. Başkası gaz bombası ile vurularak öldü. Onlarca genç sakatlandı. Buna rağmen Gezi direnişçilerinin içeride olması gerçekten içimi kan ağlatıyor. Ben 70 yaşındayım. Bugüne kadar böyle ayrımcılık görmedim. Bir söz vardır: “Siyasiler çamaşır gibidir, kirlendikçe atılır” diye. Artık değişim gerekiyor.

Ali İsmail’in de, Berkin’in de hepsinin katili iktidardır. Bugün, Selahattin Demirtaş, cumhurbaşkanına hakaretten yargılanıyor. Cumhurbaşkanı bize her gün hakaret etti. Onu kim mahkemeye verecek?” 

Özgür: O günlerde daha çocuktum

O günlerde daha çocuk olduğunu fakat bulunduğu şehirde eylemlere katıldığını ifade eden Özgür, “O günler Türkiye'de; laikliğe, ilericiliğe, aydınlığa sahip çıktığımız günlerdi. Tabii ondan sonra Türkiye'de bir çok gelişme oldu ama bizler, yeniden Gezi'ye sahip çıkmak için buradayız” ifadelerini kullandı.

Oya: 'Gezi', üzerinden 11 yıl geçmesine rağmen hala birilerini tedirgin ediyor

Zaman zaman eylemlere destek vermeye gittiğini belirten Oya, “Gezi direnişine zaman zaman destek vermeye gelmiştim. Her gruptan insanlar vardı. Bu yalnızca bir ağaç koruma eylemi değil, özgürlükler için yapılan bir dayanışmaydı. Sosyalist İslamcılardan tutun, partilere kadar herkes vardı. İnsanlar ve çadırları güzel bir amaç için bir araya gelmişlerdi. 'Gezi' kelimesi, üzerinden 11 yıl geçmesine rağmen hala birilerini tedirgin ediyor” ifadeleri ile eylem günlerini anlattı.

Tutuklu Gezi eylemcilerinin görevlerini yerine getirdiğini vurgulayan Oya, “Can Atalay’dan Çiğdem Mater’e kadar arkadaşlarımız içeride. Mücella Yapıcı görevi olanı yaptı. Park, topçu kışlası yapma fikrine karşı örgütlendi, direndi” dedi.

Fotoğraf: Can Öztürk

TIKLAYIN- Taksim Dayanışması'ndan Gezi eylemlerinin 11. yıl dönümünde basın açıklaması: Berkin, Ethem, Ali, Abdullah, Hasan, Medeni, Ahmet, Mehmet burada!

TIKLAYIN- Filistin bayrağı açıldı, 1 Mayıs’ta tutuklananlar için serbest bırakılma çağrısı yapıldı: İşte Gezi eyleminden kareler...