Tam 80 bin yıl sonra ilk kez çıplak gözle görülebilecek olan C/2023 A3 kuyruklu yıldızı, diğer adıyla Tsuchinshan-ATLAS, bu hafta gökyüzünde parlayacak. Tarihi bir ana tanıklık etmek isteyenler için kuyruklu yıldız, Cuma gününden itibaren dört sabah boyunca gün doğmadan hemen önce gözlemlenebilecek.
Bu olağanüstü gök cismi, en son Afrika'dan çıkan ilk insanlardan bazıları tarafından gözlemlenmişti. Bilim insanlarına göre, kuyruklu yıldızın Dünya'ya bu kadar yakın olması en son 80 bin yıl önce gerçekleşti. Geçen yıl keşfedilen C/2023 A3, hızla Dünya’ya yaklaşıyor ve bu, belki de ömrümüz boyunca bir daha asla tekrarlanmayacak bir gökyüzü olayı olacak.
Nasıl gözlemlenecek?
Uzmanlar, kuyruklu yıldızın Cuma gününden itibaren her sabah şafaktan yaklaşık 40 dakika önce çıplak gözle görülebileceğini belirtiyor. Hem kuzey hem de güney yarımkürede izlenebilecek olan kuyruklu yıldız, sisli kuyruğu ve puslu görünümüyle dikkat çekecek. Gözlemcilerin yanlarında dürbün bulundurması, görüntüyü daha net bir hale getirebilir. Ayrıca, büyük bir şehrin merkezinden kuyruklu yıldızı görmek muhtemelen mümkün değildir, bu yüzden daha az ışık kirliliği olan bir yere gitmeye çalışın.
Sözcü gazetesinde yer alan habere göre, Kuzey Yarımküre'deki gökyüzü gözlemcileri, 27 Eylül Cuma ve 2 Ekim Çarşamba günleri arasında kuyruklu yıldızı gün doğumundan yaklaşık 40 dakika önce doğu-güneydoğu ufkunun birkaç derece üzerinde görebilecekler.
15 gün sonra tekrar gelebilir
Eğer bu hafta sonu bu nadir gökyüzü olayını kaçırırsanız, kuyruklu yıldız 10-20 Ekim tarihleri arasında tekrar görülebilecek. Yine de uzmanlar, bu hafta sonunun en iyi gözlem fırsatı olduğunu vurguluyorlar. Kuyruklu yıldızların büyüleyici bir doğaya sahip olduğunu ve Güneş'e yaklaştıkça daha da parlak hale geldiklerini belirten uzmanlar, bu hafta yaşanacak olan olayın bir ömür boyu bir kez görülebilecek bir manzara olduğunu aktarıyorlar.