Dünya

Google verileri incelendi: Amerikalılar en çok neyi öldürmek istiyor?

10 Eylül 2024 17:30

T24 Haber Merkezi

İnsanlara karşı en ufak bir merakınız varsa, Google'a bir ifadenin ilk kısmını yazarken, her şeyi gören arama kutusunda hangi önerilerin çıkacağını görmek  çok şey anlatabilir. Genellikle bu öneriler saçma, kafa karıştırıcı veya üzücü olabilir ancak bazen, Google Arama ruhunuzu sarsabilir.

The Wahington Post'tan Andrew Van Dam ve ekibinin araştırmalarına göre;  nasıl..." yazıldığında arama kutusu "nasıl Ağustos böceği öldürülür" ile tamamladı. Bunun üzerine Google verilerini araştırmaya karar veren Andrew ve ekibi Amerikalıların böcek ve hayvanlar başta olmak üzere birçok canlıyı öldürmek üzerine arama yaptığını fark etti.

Bu durumun Amerikan ruhunun derinliklerinde yatan bir şeye işaret edebileceğini düşünen Andrew: “Birçok insanın, mülklerinde tanımadıkları bir hayvan veya böcekle karşılaştıklarında, o hayvanı veya böceği öldürme dürtüsüne sahip oluyor mu?” sorusunu araştırdı.

Bunu anlamak için, Google Trendleri inceleyen Andrew, Amerikalıların neyi öldürmeye çalıştıklarına dair filtresiz bir bakış açısı sunmak amacıyla yirmi yılın ABD arama alışkanlıklarına dair yüzlerce dosya hazırladı.

Verileri inceleyen Andrew ve ekibi, Google, trend verilerini erişilebilir ve kullanımı kolay hale getirdiği ve bu veri gazeteciliğinde en kolay elde edilebilecek meyve ve birçok garip sıralamanın arkasındaki kaynak olduğunu belirtiyor. Ekibe göre; bu veriler doğru incelendiğinde, insanların kamuya açık bir şekilde paylaşmak istemedikleri dürtülere göz atmamıza olanak tanıyor. 

Yapılan ilk incelemelerde kırsal bölgelerde yaşayan Amerikalıların “Vakit nasıl öldürülür?” sorusunu aratıığı ile karşılaşan ekip, aratmaların bu kadar masum olacağını umdu ancak durum böyle değildi.

Böcekler

Araştırmaya böceklerle başlayan ekip, şu bulgulara ulaştı. Böcekler ve böceğe benzer varlıklar (çünkü Google arayıcıları her zaman net değildir) Amerikalıların zamandan daha fazla öldürmek istedikleri birkaç şeyden biri.

Sayıma göre göre, böcekler öldürmeye çalıştığımız ilk 100 varlığın yarısından fazlasını oluşturuyor. Sıralamalar tam olarak kesin değil; çünkü insanlar bazen oylarını "nasıl kırkayak öldürülür", "nasıl bir kırkayak öldürülür" ve "nasıl kırkayaklar öldürülür" gibi birden fazla ifade arasında bölüyor. Ancak çoğu durumda, Amerikalıların hedeflerini nasıl tanımladıkları değişiklik gösterebiliyor.

Karıncalar, pireler ve sinekler böcek listesinin başında yer alır. Üçünden her biri bir süreliğine zirvede yer almıştır, ancak bu gerçekten ne zaman ve nerede arama yaptığınıza göre değişir. Karıncalara karşı öfke Mayıs ve Haziran aylarında zirve yaparken yaz uzadıkça öfkemiz pirelere ve sineklere kayar.

Amerika'nın Güney ve Appalachia etrafında merkezlenmiş bir Pire Kuşağı bulunuyor. Mississippi veya Batı Virginia'dan birisi, Dağ Batısı'ndaki arkadaşından 10 kat daha fazla "nasıl pire öldürülür" araması yapma olasılığına sahiptir.

İnsanlar kuzey eyaletlerinde sinek öldürmeye odaklanırken, ülkenin güney yarısında, ki bu alan tesadüfen istilacı ve nahoş yangın karıncalarının yayılım alanıyla çakışır, karıncaları hedef alıyorlar.

Ağustos böcekleri, kısmen radarımıza çok sık çıkmadıkları için düşük sıralarda yer alıyor. Ancak zararsız veya hatta faydalı böcekleri öldürmeye çalışan insanları görmek için uzağa bakmanıza gerek yok. Tozlayıcıların kaybı için uykusuz kalan bizler, listede "arılar", "ahşap arılar" ve "yer arıları"nı gördüğümüzde alarmda olacağız. Her birinin onları öldürmek isteyen geniş bir kesimi var.

Ovalar ve bozkırlarda deve dikeniyle, Kuzeydoğu'da acı tatlıyla, Kuzeybatı'da böğürtlen çalılarıyla, Güney'de Johnson otu ve kudzu ile, Ortabatı'da "sürüngeci Charlie" adlı bir şey veya biriyle ve, Idaho'da "keçi kafaları" ile uğraşılıyor. On yıllardır devam eden yorulmak bilmez çekme çabalarına rağmen, baş düşmanları Bill Van Dam'a rağmen pek ilerleme kaydedilemiyor.

Amfibi ve sürüngenler

Öte yandan, hayvan öldürme aramaları karanlık bir hal alıyor. İngiltere'lilerin bir ıstakozun nasıl öldürüleceğini Google'da aramasını anlayabildiklerini söyleyen Andrew ve ekibi, çoğu Güney ve Güneş Kuşağı'ndan olan insanların kertenkele veya kurbağaların nasıl öldürüleceğini Google'da arama yapmaları anlaşılır olmadığını belirtiyor. Andrew'a göre; yapışkan bir amfibi veya içe dönük bir sürüngenin hangi durumda ölüm cezası gerektirdiğini hayal etmek zor.

Hayvanlar

Cömert yorum, insanların sorunlu türleri hedef aldıkları yönünde olabilir - bazı bölgeler istilacı kurbağa ve kertenkelelerin avlanmasını teşvik etmiştir. Ayrıca, yukarıda bahsedilen sucul eklembacaklılar veya balık veya tavuklarda olduğu gibi, hayvanları yiyecek için topluyor olabilirler ancak, "nasıl kedi öldürülür" veya "nasıl köpek öldürülür" aramalarının en çok aranan "nasıl öldürülür" hayvanlar olduğunu öğrendiğinizde bu dayanaksız kalır.

Herhangi bir sayısız göz yaşartıcı çocuk romanının okuyucuları, bu aramaların hayırsever yorumlarını hayal edebilir. Ancak bu hayırsever yorumlar, "nasıl köpekten kurtulunur" ve "nasıl kediden kurtulunur" aramalarının zaman ve coğrafya bakımından "nasıl köpek öldürülür" ve "nasıl kedi öldürülür" aramalarıyla yakından paralel olduğu gerçeğiyle sorgulanır.