Medya

Google yetkilisi Türkiye'deki eleştirilere cevap verdi: Her durumda doğru yaptığımızı asla söyleyemem

"Ekibim, [Google arama sonuçlarında] özgün gazeteciliğin öne çıkarılması konusunda daha iyisini yapmak için iki yıl çalıştı. Sanırım eskiden yaptığımızdan çok daha iyi iş çıkarıyoruz. Ama özellikle özgün gazetecilikle ilgili ilginç bir zorluk var"

15 Nisan 2025 13:44

Güncelleme: 15 Nisan 2025 14:08

Türkiye'de ana akım medyanın dışında yer alan yayın organlarından Gazete Duvar, 12 Mart itibarıyla yayınlarına son verirken haber sitesinin sahibi Vedat Zencir ve yayın yönetmeni Barış Avşar, veda yazılarında, temel kapanış gerekçesi olarak, enflasyon gibi ekonomik nedenler yanında, Google'ın algoritma değişikliğini göstermesi üzerine Google'ın algoritmasının medya kuruluşları üzerindeki etkisi yeniden gündeme geldi. Google Arama'nın algoritma değişikliği sonrası bağımsız haber sitelerinde büyük düşüş ve dolayısıyla gelir kaybı yaşandı. 9-13 Nisan tarihlerinde İtalya'nın Perugia kentinde düzenlenen Uluslararası Gazetecilik Festivali'nde (IJF) Google'ın üst düzey yetkilisi Richard Gingras Türkiye'den gelen eleştirilere yanıt verdi. Türkiye'deki duruma dair Journo Proje Editörü Emre Kızılkaya'nın sorularını yanıtlayan Gingras, "Her zaman doğru olanı yapmadığımızı bildiğim için eleştiriyi kabul ederim," dedi.

TIKLAYIN | Kamuoyuna açık mektup: Google'ın yıkıcı ambargosunu protesto ediyoruz

Gingras, Türkiye'deki durumu bilmediğini ifade ederek, "Bu arada, artık ben [Google'da bu alandan] sorumlu değilim. 'Ben hâlâ orada olsaydım böyle olmazdı' demek istemiyorum. İnsanlara sık sık söylediğim gibi, algoritma üstünde yaptığımız çalışma asla tamamlanmış değildir," dedi.

Jim Brady (solda) ve Richard Gingras

Kızılkaya'nın, panelin sonunda, Türkiye'den son dönemde Google'a yöneltilen eleştirileri sorması üzerine "Verdiğiniz bu geri bildirimi kabul edeceğim ve ekibe ileteceğim" diyen Gingras şu ifadeleri kullandı:

"Açıkçası [Türkiye'deki] durumu bilmiyorum. Bu arada, artık ben [Google'da bu alandan] sorumlu değilim. 'Ben hâlâ orada olsaydım böyle olmazdı' demek istemiyorum. İnsanlara sık sık söylediğim gibi, algoritma üstünde yaptığımız çalışma asla tamamlanmış değildir. Ekosistem değişiyor. Ekosistemi kavrayışımız değişiyor. Çeşitli ülkelerdeki haber ekosisteminin doğası değişiyor. Peki biz onunla beraber nasıl değişiyoruz?

"Her zaman doğruyu yapamıyoruz, öyle değil mi?"

Her zaman doğruyu yapamıyoruz. Öyle değil mi? Son birkaç yıldır bu değişime ayak uydurmayı amaçlayan birçok girişimimiz oldu. Örneğin, dünya genelinde yeni ortaya çıkan çok sayıda haber kuruluşu görüyoruz. [Google olarak] onların varlığından haberdar mıyız? Onların uygun şekilde keşfedilmesini sağlayabiliyor muyuz? Her durumda bunu doğru yaptığımızı asla söyleyemem. Eminim doğru olmayan birçok durum vardır. Gerçekte, ancak bu tür geribildirimler aldığımızda, 'Ah, demek ki orada bunlar oluyormuş' diyebiliyoruz. Bu bitmeyen bir süreç. Ve dünyanın farklı bölgelerinde bu süreci sürekli yeniden ele almamız gerekiyor.

Ekibim, [Google arama sonuçlarında] özgün gazeteciliğin öne çıkarılması konusunda daha iyisini yapmak için iki yıl çalıştı. Sanırım eskiden yaptığımızdan çok daha iyi iş çıkarıyoruz. Ama özellikle özgün gazetecilikle ilgili ilginç bir zorluk var. Bilirsiniz, gazetecilik dünyası rekabetçidir. Bir haber kuruluşu önemli bir özgün haber veriyor. İki saat sonra, şehrin diğer ucundaki rakibi de bu haberi yayımlıyor. Belki bazı yeni içerikler de ekliyorlar. Bu nedenle, bir yandan en taze haberleri sunmak, bir yandan da özgün gazeteciliği üreten kaynağı tanımlamak ve takdir etmek arasında ilginç bir denge var. Bu zor bir şey.

"Her zaman doğru olanı yapmadığımızı bildiğim için eleştiriyi kabul ederim"

Tekrarlıyorum, her zaman doğru olanı yapmadığımızı bildiğim için eleştiriyi kabul ederim. Ama bu sürekli devam eden bir çalışma ve buna devam etmek, devam etmek ve devam etmek zorundayız. Her gün daha iyiye gittiğimizi düşünmek istiyorum. Ama yine de ekosistem değişiyor ve yetişmemiz gerekiyor. Yine de bu doğrusunu yapmadığımız zamanlar için bir mazeret değil.

Özellikle bu kutuplaşmış dünyada, mümkün olduğunca ilkeli ve sorumlu olmaya çalışıyoruz. 2017'de Donald Trump'ın algoritmalarımızın sağcılar aleyhine önyargılı olduğunu söylemesiyle uyandım. Buna verebildiğim en iyi cevap, yayıncı tarafında veya kullanıcı tarafında siyasî eğilime dair herhangi bir değerlendirme yapmadığımızdı. Basitçe söylemek gerekirse, çeşitli kaynaklardan farklı bakış açılarını yüzeye çıkarmak için elimizden geleni yapıyoruz. Bunu bir dizi sağcı düşünce kuruluşuna da söyledim. Onlar da bana, 'Richard, sana inanıyoruz, ancak tüm gazetecilik ekosistemi sağa karşı önyargılı' dediler. Ben de 'Tamam' dedim. Ekosisteme dair anlayışımızın, neyi öne çıkaracağımıza karar verirken adil ve dengeli olması gerektiğini öne sürecektim hani… Yani bu ilginç bir mücadele ve bitmeyen bir meydan okuma…"


TIKLAYIN | Google Arama'nın dünya çapında basın sözcüsü T24'e konuştu: Trafiklerde yaşanan sorunu anlamaya ve daha iyi hale getirmeye çalışıyoruz

TIKLAYIN | T24'e özel Google röportajında ikinci kısım: Siyasi eğilimleri hesaplamıyor, bir site iktidar yanlısı mı iktidar karşıtı mı bilmiyoruz


Arabanızı park ederken iki kere düşüneceksiniz