Dünya

Gözler başkanlık münazarasında: Harris için bir şans mı, Trump ne yapacak, ne izleyeceğiz?

Bu gece gerçekleştirilecek münazara, Demokrat aday Harris'in Trump'ın geri dönüşünü engelleyebilecek bir performansı ortaya koyması için bir şans gibi görülüyor

11 Eylül 2024 00:30

T24 Dış Haberler

ABD'de 5 Kasım'da yapılacak başkanlık seçimleri yaklaşırken Cumhuriyetçi aday Donald Trump ile Demokrat aday Kamala Harris, münazarada karşı karşıya gelecek. 

Başkan yardımcısı ve Demokrat Parti adayı Harris, Başkan Joe Biden'ın haziran ayında CNN'de Trump'a karşı sergilediği düşük münazara performansının ardından seçim sürecinin rotasını değiştirmişti. Biden'ın adaylığı esnasında Trump'ın önde göründüğü birkaç kararsız eyaleti çekişmeli hale getirdi ve Demokratlara, çoğu kişinin kaybetme yolunda olduklarını düşündüğü bir yarışta çarpıcı bir dönüş hayal ettirdi.

Ancak partisini birleştirme, kendisini kuşaklar arası değişimin taze sesi olarak markalaştırma ve anketlerde Trump'la başa baş gitme konusundaki başarısı şu ana kadar başkanlık seçimindeki konumunu sağlamlaştırmaya yetmedi. 

Harris için şans mı? 

Başkan Joe Biden'ın adaylıktan çekilmesi sürecinin fitilini ateşlemiş olsa da başkanlık münazaralarının genellikle seçim sonuçlarını belirlemediği değerlendiriliyor. Ancak bu gece gerçekleştirilecek münazara, Demokrat aday Harris'in Trump'ın geri dönüşünü engelleyebilecek bir performansı ortaya koyması için bir şans gibi görülüyor. 

Harris'in inişli çıkışlı başkan yardımcılığı döneminde sık sık hitabet ve retorik kurma becerileri sorgulandı. Tartışmalarda ve Senato oturumlarında başarılı olduğu anlar olsa da Harris bazen spontane durumlarda baskı altında net politikalar ve cevaplar ifade etmekte zorlandı. 

Ayrıca Demokratların adayı olduğundan bu yana geçen ay CNN'de sadece bir büyük medya röportajına katılmaya istekli olması, şu ana kadar Trump ile planlanan tek münazaradaki performansından beklentiyi yükseltti. 

Eski Başkan Trump, şu ana kadar üç ayrı seçimde başkanlık tartışmalarına katılmış olsa da bu Harris'in 2020'de eski Başkan Yardımcısı Mike Pence ile karşı karşıya gelmesinden bu yana tartışma sahnesine ilk çıkışı olacak.

Sahnede çarpıcı bir zıtlık görülecek

Harris, ilk siyah kadın ve Güney Asyalı başkan olmaya çalışırken kazanmak için her şeyi yapabilecek ve siyasi kazanç için ırkçı ve cinsiyetçi mecazları kullanma geçmişi olan bir rakiple ilk kez karşı karşıya gelecek. Trump, Harris'in siyahi bir kadın olarak zekasını ve ırkını sorgulamıştı ve sosyal medyada onunla ilgili cinsel bir imayı dile getirmişti. 

Ancak başkan yardımcısı, Trump'ın tuzaklarına düşmemeye kararlı görünüyor. CNN röportajında Trump'ın ırk temelli söylemine değinmeyi reddetmiş ve bunu “aynı eski, yorgun oyun kitabı” olarak niteleyerek “Bir sonraki soru, lütfen” diye eklemişti. 

Öte yandan Harris, 2016 Demokrat adayı Hillary Clinton'dan ya da başkanlık tartışmalarında Trump'ın karşısına çıkan Biden'dan çok daha az üst düzey siyasi deneyime sahip. Bazı parti üyeleri bile onun Biden sonrası dönem için en güçlü potansiyel Demokrat lider olduğuna inanmıyor. 

Başarısızlığın bedeli ağır olabilir

Yine de Harris'in kendisiyle ilgili algıları değiştirme ve 5 Kasım'a doğru giderken seçimdeki yerini sağlamlaştırma şansı devam ediyor. 

Kampanyası, başkan yardımcısının hatadan kaçınması ve planlanmışın dışında kamuoyu önüne çıkmasını sınırlandırıyor. Prime-time'da milyonlarca kişinin izlediği münazarada konuşurken bu sınırlamaların ötesine geçecek gibi görünüyor.

Eğer başarısız olursa bunun bedeli çok büyük: 2020 seçimlerinden sonra Kongre baskını da dahil olmak üzere birçok anti-demokratik girişimde bulunan eski Başkan Trump'ın, intikama adanmış yeni kampanyasıyla, yeni bir başkanlığa doğru yola çıkmasına neden olabilir. 

Trump bir sosyal medya paylaşımında seçim görevlilerini, siyasi rakiplerini, bağışçıları ve seçimde “hile” yaptığını öne sürdüğü diğer kişileri yargılama ve hapse atma sözü verirken, 2020'deki kaybının seçmen sahtekarlığının bir sonucu olduğuna dair suçlamada bulundu. 

Harris nasıl kazanabilir?

Yine de Harris baskıya dayanabilir ve Trump'ın saldırılarına karşı koyabilirse, münazara ona önemli fırsatlar sunuyor. 

Münazaradaki başarılı bir performans, başkan yardımcısının kritik eyaletlerdeki kararsız seçmenleri, hayatlarını iyileştirmek için inandırıcı planları olduğuna ikna etmesi için bir platform oluşturabilir.

Bu hafta sonu yayımlanan bir New York Times/Siena College anketi, muhtemel seçmenlerin yüzde 28'inin başkan yardımcısı hakkında daha fazla bilgi edinmek istediğini, buna karşın Cumhuriyetçi aday için aynı şeyi düşünenlerin oranının sadece yüzde 9 olduğunu ortaya koyarak başkan yardımcısının büyüme olasılığının ipuçlarını verdi.

TIKLAYIN | ABD Başkanlık seçimi: Trump ve Harris anketlerde hâlâ başa baş, yarınki münazara her ikisi için de çok önemli

Harris'in bu seçmenleri nasıl kazanacağına dair planlar yaptığı açık. Salgın sonrası toparlanmanın düzensizliği konusunda sorumluluğu kabul eden açıklamaları, Biden'dan daha fazla ekonomik zorluklarla ilgilendiğini gösterdi. Harris, marketlerdeki “fahiş fiyat” uygulamasını engelleme sözü verdi, ilk kez ev alacaklara 25 bin dolara kadar peşinat desteği sağlamak istediğini ve kiraları daha uygun hale getirmek istediğini söyledi. 

Başarılı olmak için 3 zor görev

Ancak başarılı olabilmek için Harris'in öncelikle Trump'tan gelmesini beklediği saldırı ve yalanları çürütmek ile kendi mesajını vurgulamak arasında bir denge bulması gerekiyor. Harris,  “The Rickey Smiley Morning Show” adlı radyo röportajında “Bence yalan söyleyecek ve geçmişte Başkan Obama'ya ya da Hillary Clinton'a yaptığı saldırılarda kullandığı bir oyun kitabı var” dedi. 

Daha sonra Harris aynı zamanda kampanyasının temelinde yatan çelişkiyi de etkisiz hale getirmeli. Trump'ın yüksek market ve konut fiyatları da dahil olmak üzere düzeltmeyi vaat ettiği birçok sorundan sorumlu tuttuğu bir yönetimin parçası olmasına rağmen bir değişim ve yenilenme aktörü olarak kendini tanıtması gerekecek. 

Bunların yanı sıra Harris'in ekonomi yönetimi ve göç konusunda Trump'ı geride bırakmalı. Trump, Harris yarışa katıldığından bu yana ona karşı etkili argümanlar üretmekte zorlandı, ancak reklam kampanyalarında ekibi onu ve Biden'ı orta sınıfa zarar veren ekonomik sorunlara neden olmakla suçladı.