Çevre

Greenpeace raporu: Termik santrallar çevre ve sağlık için büyük tehlike oluşturuyor

Termik santralların kapatılması ve emisyon verilerinin şeffaf bir şekilde paylaşılması gerektiği belirtiliyor

12 Aralık 2024 07:12

Güncelleme: 12 Aralık 2024 07:27

Türkiye'de faaliyet gösteren kömürlü termik santralların çevresel ve sağlık üzerine olumsuz etkileri tartışılmaya devam ederken, Greenpeace Türkiye'nin Kahramanmaraş'taki Afşin-Elbistan A Termik Santrali üzerine yaptığı araştırma, bu tehlikeleri bir kez daha gözler önüne serdi. Greenpeace tarafından elde edilen Sürekli Emisyon Ölçüm Sistemi (SEÖS) verileri, santralin mevcut ve planlanan yeni ünitelerindeki kritik durumu ortaya koydu. Araştırma sonuçları, yönetmelik sınırlarını 1,5 katından 8 kata kadar aşan zararlı emisyon değerlerini belgeledi.

Hukuki mücadele sonucu ortaya çıkan gerçekler

BirGün'de yer alan habere göre, Türkiye genelinde bulunan 40'a yakın büyük termik santral hakkında denetim eksiklikleri ve baca filtrelerinin yetersizliği gibi sorunlar uzun süredir tartışılıyor. Greenpeace Türkiye, üç yıllık hukuki mücadelesinin ardından elde ettiği verilerle, özellikle Afşin-Elbistan A Termik Santralı’nda sınır değerlerinin ciddi şekilde aşıldığını ortaya koydu. 2020 yılındaki ölçümlere göre kükürt dioksit, PM10 partikül maddesi, karbonmonoksit ve azot oksitlerin ortalama değerleri, kabul edilebilir sınırların çok üzerine çıktı.

196 bin erken ölüm

Sağlık ve Çevre Birliği'nin yaptığı araştırma, Türkiye'deki kömürlü termik santralların 196 bin erken ölüme neden olduğunu gösteriyor. Temiz Hava Hakkı Platformu'nun Koordinatörü Deniz Gümüşel, mevcut ve planlanan yeni santral ünitelerinin çevresel ve sağlık üzerindeki olumsuz etkilerini vurgulayarak, "Afşin-Elbistan santrali gibi mevcut tesislere ek ünitelerin eklenmesi, çevre mevzuatına uyulsa bile, kirliliği artırarak daha fazla erken ölüme sebep olacak" dedi.

Acil eylem çağrısı ve filtrasyon sorunları

Ekosfer Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Özgür Gürbüz ve Greenpeace Türkiye İklim ve Enerji Kampanya Sorumlusu Emel Türker Alpay, termik santralların kapatılması ve emisyon verilerinin şeffaf bir şekilde paylaşılması gerektiğini belirtti. Alpay, "Üç buçuk aylık veriler, mevcut filtreleme sistemlerinin yetersiz olduğunu gösteriyor" açıklamasında bulundu.

Yenilenebilir enerjiye geçiş çağrısı

CHP Bursa Milletvekili ve Halk Sağlığı Uzmanı Kayıhan Pala ise, kömürlü termik santralların kapatılması için bir takvim belirlenmesi ve yenilenebilir enerji kaynaklarına geçiş yapılmasının hem maliyet açısından hem de sağlık için daha uygun olacağını ifade etti.