Sağlık

Greenpeace'ten pestisit analizlerinin açıklanması için çağrı: İmza kampanyası başlatıldı

22 Ekim 2024 16:28

T24 Haber Merkezi

Avrupa Birliği (AB), Ekim ayında Türkiye'den ihraç edilmek istenen bazı tarım ürünlerini sağlık riskleri nedeniyle geri çevirdi.

Domateslerde kadmiyum ve klorpirifos, kuru incirlerde aflatoksin, taze biberlerde klorpirifos-metil, sofralık üzümlerde acetamiprid ve narda fenpropathrin gibi zararlı maddelerin tespit edilmesi, bu ürünlerin Türkiye'ye iade edilmesine yol açtı.

AB, gıda güvenliği risklerini RASFF (Hızlı Alarm Sistemi) aracılığıyla bildirirken, Türkiye son üç yıldır meyve ve sebzelerde pestisit kaynaklı bildirimlerde ilk sırada yer alıyor.

Bu durum, Türkiye'deki pestisit kullanımı ve gıda güvenliği konusunda ciddi endişelere yol açtı.

Greenpeace, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın taklit-tağşiş yapılan gıdalarla ilgili duyurular yapmasına rağmen pestisit analiz sonuçlarının hala açıklanmadığına dikkat çekti.

Çevre örgütü, pestisit analizlerinin kamuoyuyla paylaşılması ve limitlerin üzerinde pestisit kullanan firmaların açıklanması için bir kampanya başlattı.

Gıda güvenliği için şeffaflık talep eden bu kampanya öncüleri, halkın sağlıklı gıdaya erişim hakkını savunmayı amaçladığını belirtti. 


Ahmet Ümit: Artık ciğerim yanıyor, ‘Yırtıcı Kuşlar Zamanı’nı yazmak zorundaydım!