Dünya Basınında Bugün

Grenfell yangınında yeni rapor Starmer'a özür diletti; ABD, Rusya'yı seçimlere müdahale etmekle suçladı | Dünya Basınında Bugün

05 Eylül 2024 09:38

T24 Dış Haberler

Britanya'nın başkenti Londra'da bulunan Grenfell Tower'da, Haziran 2017'de çıkan yangına ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında yayımlanan yeni rapor, hata ve ihmalleri ortaya koydu; Başbakan Keir Starmer kurbanların ailelerinden özür diledi. Joe Biden yönetimi, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i yaklaşan ABD başkanlık seçimlerini etkilemek ve Ukrayna'ya yönelik uluslararası desteği aşındırmak için gizli bir kampanya düzenlemekle suçladı. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Ukrayna'nın “yeni enerjiye” ihtiyacı olduğunu söylerken, Rusya'ya karşı savaşta kritik bir dönemeçte büyük bir hükûmet değişikliği emri verdi. Aralarında Dışişleri Bakanı Dimitro Kuleba'nın da bulunduğu toplam altı bakan istifasını sundu. Yunanistan ana muhalefet partisi SYRIZA bu hafta sonu son yılların en zorlu kongresine hazırlanırken, parti yönetimi ile parti içi muhalefet arasındaki gerginlik artıyor. 

5 Eylül 2024'te dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle... 

The Guardian | Grenfell: “sahtekârlık ve açgözlülüğün” yol açtığı bir felaket

Britanya'nın başkenti Londra'da bulunan Grenfell Tower'da, Haziran 2017'de çıkan yangına ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında çarşamba günü yeni bir rapor yayımlandı. Rapor, hükümet, düzenleyici ve denetleyici kurumlar ve endüstri tarafından onlarca yıldır yapılan hata ve ihmallerin, Grenfell Tower'ı 72 kişiye mezar olan bir "ölüm tuzağına" dönüştürdüğünü ortaya koydu.

Soruşturmayı yürüten Sir Martin Moore-Bick, kulede kullanılan yanıcı malzemeleri üreten firmaların “piyasayı yanıltmak için kasıtlı ve sürekli stratejiler uyguladıklarını” tespit etti.

Başbakan Keir Starmer özür diledi ve polis cezai soruşturmayı hızlandırmak için baskı altına girdi. Kurbanların aileleri ise raporun birçok firmanın “dolandırıcı ve katilden biraz daha iyi” olduğunu kanıtladığını söylüyor. 


The Wall Street Journal | ABD, Kremlin'in seçimleri etkilemeye çalıştığını söylüyor

Joe Biden yönetimi, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i yaklaşan ABD başkanlık seçimlerini etkilemek ve Ukrayna'ya yönelik uluslararası desteği aşındırmak için gizli bir kampanya düzenlemekle suçlayarak Kremlin'i siyasi propaganda ve dezenformasyonla ABD seçmenlerini hedef almakla itham etti.

Adalet Bakanlığı, Rus hükümeti tarafından ABD'ye karşı kötü niyetli etki çabalarını yönlendirmek için silah olarak kullanıldığını söylediği 30'dan fazla internet alanına sahip olunduğunu duyurdu.


Al Arabiya | Zelenski'den "yeni enerji" çıkışı; büyük kabine değişikliği emri verdi

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Ukrayna'nın “yeni enerjiye” ihtiyacı olduğunu söylerken, Rusya'ya karşı savaşta kritik bir dönemeçte büyük bir kabine değişikliği emri verdi.

Aralarında Dışişleri Bakanı Dimitro Kuleba'nın da bulunduğu toplam altı bakan istifasını sunarken parlamento da dört bakanın istifasını kabul etti. Zelenski, “Bugün yeni bir enerjiye ihtiyacımız var ve bu adımlar sadece devletimizin farklı yönlerde güçlendirilmesiyle ilgili” dedi. 

Milletvekilleri, parlamentonun Kuleba'nın istifasını perşembe günü değerlendirmesinin beklendiğini söyledi.


eKathimerini | SYRIZ'da gerginlik artıyor; isim değişikliği krizi yaşanıyor

Yunanistan ana muhalefet partisi SYRIZA bu hafta sonu son yılların en zorlu kongresine hazırlanırken, parti yönetimi ile parti içi muhalefet arasındaki gerginlik azalmıyor. Stefanos Kasselakis'in önerdiği isim değişikliği, partinin selefi Aleksis Çipras ile olan ilişkisini ortadan kaldırma girişimi olarak birçok kişi tarafından alay konusu oldu.

Raporlara göre, Kasselakis'i destekleyen milletvekilleri ve yetkililer bile, genişlemeyi simgelediği için isimden "İlerici İttifak"ın kaldırılmasına karşı çıkıyor.