Girişimci, siyasetçi, ve kadın hakları aktivisti Gülseren Onanç, ABD merkezli Vital Voicesadlı sivil toplum kuruluşunun VVEngage Kadın Politikacı Programı’na kabul edildi. 2019 – 2020 Programına seçilen 25 kadından biri olan Onanç, programa Türkiye’den kabul edilen ilk kadın siyasetçi oldu.
Eşitlik, Adalet, Kadın Platformu‘nun kurucusu Gülseren Onanç, VVEngage Programı’nın önemini şöyle anlattı:
“Dünyada etkisi giderek artan erkek egemen otoriter, popülist politikacılara karşı global bir dayanışmaya ihtiyaç var. Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’ni sahiplenmek ve uygulamak zorundayız. Doğamızı birlikte korumalı, dünyamızın sorunlarına birlikte çözüm bulmalıyız. Bu nedenle Vital Voices’ın VVEngage programını önemsiyorum. Farklı ülkelerden seçilen 25 kadın siyasetçiye sağlanacak eğitim ve mentorlüğün benim gelişimime katkıda bulunacağına inanıyorum. Sorunlarımız aynı çözümlerimiz de ortak olmalı. Kadın politikacılar güçlendirilmeli, yerel ve global politika yapma süreçlerinde etkin olmalı. Bu program sonucunda ben de uluslararası alanda daha etkin olmayı hedefliyorum.”
Gülseren Onanç kimdir?
1965’te Mardin’de doğdu. Dört yaşındayken ailesiyle birlikte İstanbul’a yerleşti. İTÜ İşletme Mühendisliği Fakültesi’nden 1987'de mezun oldu. Bir yıl İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde çalıştıktan sonra Michigan State Üniversitesi’ne gitti; uluslararası pazarlama konusunda MBA derecesi aldı. Eczacıbaşı’nın Rusya operasyonunda Satış Pazarlama Müdürü görevini üstlendi. Türkiye’ye döndükten sonra Balsu ve Ferrero şirketlerinde genel müdürlük ve ülke temsilciği yaptı. 2003'te Ticketturk’u kurdu. Aynı yıl Türkiye Kadın Girişimciler Derneği’nin (KAGİDER) kurucuları arasında yer aldı. 2007′de KAGİDER Başkanı oldu. Kadın hareketine iş kadınlarının desteğini sağlamayı hedefledi.
2008’de KAGİDER Brüksel Ofisi’nin kurulması, Türkiye’nin AB müzakere sürecine katkıda bulunmak üzere düzenlenen toplantılar ve lobi faaliyetleri bu projeler arasında yer aldı.
TBMM Kadın- Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu’nun kurulmasında aktif rol aldı. Kadın girişimcileri desteklemek üzere eğitim programları, yerel ve uluslararası toplantılar organize etti.
2009′da yeniden derneğin başkanı seçilen Onanç, bu görevini 2010 sonunda, CHP Parti Meclisi’ne seçilmesiyle bıraktı.
Eşitlik, Adalet ve Kadın Platfomu’nun kurucusudur.
Vital Voices nedir?
Vital Voices, dünyayı daha iyi bir yer haline getirmek için çalışan kadın liderlere yatırım yapan ABD merkezli bir sivil toplum kuruluşu. Eski ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ve Madeleine Albright tarafından 1997 yılında kurulan Vital Voices, dünyanın dört bir yanındaki liderlerin gelişimi için üç ana alanda çalışma yürütüyor: İnsan hakları, ekonomik fırsat ve siyasi ve kamu liderliği. Pratik beceri ve hizmetler sunan programlar tasarlayan kuruluş, liderlerin stratejik planlar geliştirmelerine, hikayelerini anlatmalarına ve yeni kitlelere ulaşmalarına yardımcı oluyor.
Cesur bir vizyona sahip kadın liderleri VVEngage Programı’nda bir araya getiren kuruluş, daha sonra bu vizyonu gerçeğe dönüştürmek için kadın siyasetçilerle ortaklık kurarak, becerilerini, bağlantılarını ve görünürlüklerini artıran uzun vadeli yatırımlar yapıyor.
VVEngage’in amacı, kadın liderlerin kamusal alandaki kapasitelerini, karar alma becerilerini ve etkinliklerini artırmak, kadın liderliğine ilişkin bir kültür yaratmak ve küresel olarak kamu temsilinde cinsiyet eşitliği sağlamak.
Program bununla birlikte, BM Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’ne (SDG) ulaşmak için politika üretimini desteklemek amacıyla, programa seçilen kadınlara yıl boyunca teknik eğitim ve dünyada küresel değişim yaratan aktörler ağına erişim sağlıyor. Harvard Kennedy School’un önde gelen profesörleri ve Vital Voices bünyesinde çeşitli uzmanların eğitimlerine katılan kadın liderler, Kadın Dünya Liderleri Konseyi gibi gruplarla iletişim ve mentorlük ağı kurma fırsatı yakalıyor.
Vital Voices’un 20 yılı aşkın süredir yürüttüğü liderlik geliştirme çalışmalarından beslenen eğitimlerin web seminerleri ve yüz yüze toplantılar olmak üzere iki ayağı olacak. 10 ay boyunca devam edecek eğitim modülleri şöyle:
1. Liderlik
2. Stratejik İletişim ve Medya Katılımı
3. İyi Yönetişim
4. Politik Strateji