T24 Dış Haberler
Güney Kore parlamentosu, Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol'un başarısız sıkıyönetim girişimi nedeniyle soruşturma yapması için özel danışman atanmasını öngören yasa tasarısını kabul etti.
Oturuma katılan 287 milletvekilinden 210 milletvekili evet, 63 milletvekili hayır oyu kullanırken, 14 milletvekili ise çekimser kaldı. Milletvekilleri ayrıca Yoon ve sıkıyönetim kararının arkasında yer alan diğer sanıkların tutuklanmasını talep etti.
Yasa tasarısı, Yoon'un geçen hafta 300 sandalyeli parlamentoda 200 milletvekilinin katılımına yetecek çoğunluğa ulaşamaması üzerine yapılan ilk azil önergesinden galip çıkmasının ardından geldi.
Muhalefet bloğunda 192 milletvekili bulunurken, Yoon'a karşı açılacak azil önergesinin başarılı olabilmesi için en az sekiz milletvekilinin desteğine ihtiyaç duyuluyor.
İktidardaki Halkın Gücü Partisi, Yoon'un görevden alınmasını önlemek için erken istifa etmesine yönelik tedbirleri açıklarken, Demokrat Parti'nin öncülüğündeki muhalefet bloğu hafta sonu başkanı görevden almak için ikinci bir oylama yapmayı düşünüyor.
İktidar partisinin, "iptal edilen sıkıyönetimin olumsuz etkilerini en aza indirmek için" çeşitli senaryoları değerlendirdiği, bunlar arasında Yoon'un gelecek yılın nisan ayı sonuna kadar istifa etmesi de yer alıyor. Eğer planlar gerçekleşirse Yoon'un istifa etmesinden itibaren iki ay içinde başkanlık seçimleri yapılacağı öngörülüyor.
63 yaşındaki Yoon, 2022'de 2027'de sona erecek beş yıllık bir süre için seçilmişti. Yoon ayrıca "vatana ihanet" suçlamasıyla karşı karşıya kalan ve seyahat yasağı getirilen ilk başkan oldu.
TIKLAYIN - Güney Kore'de polis, Devlet Başkanı Yoon hakkında 150 kişilik ekiple soruşturma yürütüyor; seyahat yasağı talep etmeyi değerlendiriyor
Güney Kore'de sıkıyönetim ilanı
Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, 3 Aralık gecesi televizyon kanalında yaptığı konuşmada, "muhalefetin devlet karşıtı aktivitelere karışması" gerekçesiyle sıkıyönetim ilan etmiş ancak parlamentonun yaptığı oylamada kararı kaldırması ve bunun Bakanlar Kurulunda onaylanmasıyla geri adım atmıştı.
Yoon, muhalefeti "hükümetin işlevini yerine getirmesini engellemekle" suçlayarak, sıkıyönetimin "Kuzey Kore yanlısı güçleri ortadan kaldırmayı ve anayasal özgürlük düzenini korumayı amaçladığını" savunmuştu.
Sıkıyönetim ilanının ardından Savunma Bakanlığı, ordudaki komutanlara toplantı talimatı verip teyakkuzda olunması çağrısı yapmıştı. Öte yandan, "sıkıyönetim birlikleri" olarak görevlendirilen askerlerin Ulusal Meclis'e girdiği bildirilmişti.
Ulusal Meclis'te yapılan acil oturumda sıkıyönetim kararının kaldırılmasına ilişkin verilen önerge, 190 milletvekilinin oyuyla kabul edilmişti. Ulusal Meclis Başkanlığı Ofisi, sıkıyönetimin, yapılan oylamanın ardından "hükümsüz" hale geldiğini açıklamıştı.
Bunun üzerine Bakanlar Kurulunu toplayan Yoon, kabinenin onayının ardından sıkıyönetimi sona erdirdiğini duyurmuştu.
Ana muhalefetteki Demokratik Parti ve 5 küçük muhalefet partisi, Yoon'un sıkıyönetim ilanının anayasaya ve yasalara aykırı olduğu gerekçesiyle devlet başkanının görevden alınması için meclise önerge sunmuştu.
Kabul edilmesi için 200 milletvekilinin onayını alması gereken önerge, yeterli sayıya ulaşılamadığı için kabul edilmemişti.