Dünya

Güney Kore ve Kuzey Kore arasında "dışkı balonu" gerilimi sürüyor; Kuzey Koreli sığınmacılar, sınırın diğer tarafına K-pop şarkıları gönderdi

Kuzey Kore'nin geçen hafta çöp, sigara izmaritleri ve dışkı içeren yaklaşık bin balon bırakmasının ardından sınır gerilimi yükselmişti

06 Haziran 2024 10:35

T24 Dış Haberler

Güney Kore ve Kuzey Kore arasındaki "balon" çekişmesi sürüyor. Özgür Kuzey Kore Hareketi adlı bir grup Kuzey Koreli sığınmacı, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un rejimini eleştiren 200 bin broşürle dolu 10 büyük balonun yanı sıra ABD doları banknotları ve K-pop yüklü flash bellekler gönderdi. 

Kuzey Kore'nin geçen hafta çöp, sigara izmaritleri ve dışkı içeren yaklaşık bin balon bırakmasının ardından sınır gerilimi yükselmişti. 

Kuzey Kore'nin, Seul'ün askerden arındırılmış bölge (DMZ) boyunca yerleştirilmiş bir hoparlör ağı aracılığıyla kulak tırmalayan propaganda ve pop müzik yayınlarının yeniden başlatılması da dahil olmak üzere "dayanılmaz" önlemler konusunda uyarmasının ardından balon uçuşlarını geçici olarak durdurmayı kabul ettiği bildirildi.

Güney Kore'nin Yonhap haber ajansına göre, daha önce Güney'i hedef almak için kullandığı "tuvalet kağıdı ve pislik miktarının yüz katını" göndermeye hazır olduğu uyarısında bulunan Kuzey'in aktivistlerin eylemlerine karşılık olarak "kirli" kampanyasını yeniden başlatabileceğine dair korkular artıyor. 

Sığınmacılar grubu tarafından yayımlanan bir fotoğrafta bir aktivist, Kim ve nüfuzlu kız kardeşi Kim Yo-jong'un fotoğraflarının yer aldığı büyük bir poster tutuyor.

Posterde "Halk düşmanı Kim Jong-un Güney Kore halkına pislik ve çöp gönderdi, ama biz sığınmacılar Kuzey Koreli dostlarımıza gerçeği ve sevgiyi gönderiyoruz!" yazıyordu.