T24 Kültür Sanat
Gazeteci - şair Kemal Aslan’ın 'Geceye Üç Şarkı Ve Yarım Kalmış Şiirle'r adlı 8’inci şiir kitabı yayımlandı. Aslan, yeni şiir kitabında mümkünün imkânsıza dönüşmesini şiirin olanakları çerçevesinde irdeliyor.
Aslan, günümüz ikili/özel ilişkilerini irdelerken, bireyin iç dünyasındaki kaotik durumları şiir evreninin elverdiğince aktarıyor. Yaşanan duygusal boşlukları, sığ kalan ve sahici/derinlikli bir ilişkiye geçemeyen bu ilişkilerin önündeki engelleri, etkileri şiirsel bir söylem çerçevesinde dillendiriyor.
Aslan, bu kitabıyla ilgili şunları söyledi:
“Günümüzde duyarsız, anlık zevklere kendini bırakan yani haz odaklı kısa süreli ilişkiler söz konusu. Karşılıklı nesneleştirmeye dayanan bu ilişkiler derinleşememekte ve yüzeysel kalmakta. Bu ise tarafları kendi yaşamının faili konumundan alıkoyuyor ne yazık ki. Haz/keyif alma temelli bu anlayış-arayış doğaldır ki doyurucu, sahih bir ilişkiye dönüşmesine olanak tanımıyor. Eros’un ölümü de tam bu noktada başlıyor. Kitabımda şiirin olanakları çerçevesinde bunu sorunsallaştırdım. Bana göre ‘karşılıklı nesneleştirme’ dediğim bu durum, günümüz koşulları kadar özneler arası farklılıklar, bireylerin travmaları, kanayan ama konuşulmayan yaralarıyla da ilgili.”
'Sinderella' adlı şiirle başlayan kitap, 'Kül Kedisi' adlı şiirle bitiyor. Kitapta ayrıca, 'Geceye üç şarkı' ile 'geceye yarım kalmış şiirler' adını taşıyan tematik bütünlüklü uzun bir ara bölüm yer alıyor. Burada ikili ilişkilerde yaşanan kopukluklar, çatışmalar şiirsel bir dil ile öyküleştirilerek aktarılıyor.
Polat Canpolat’ın kapak tasarım ve illüstrasyonlarını yaptığı kitap, Artshop yayınları tarafından basıldı ve 'Geceye Üç Şarkı Ve Yarım Kalmış Şiirler' online platformlarda satışa sunuldu.
Kemal Aslan kimdir?
1955 yılında İstanbul’da doğan Kemal Aslan, ilk, orta ve lise öğrenimini İstanbul’da tamamladı. İ.İ.T.İ.A. Gaz. Halk. İlş. Y.O’dan (şimdiki Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi) 1977 yılında mezun oldu. Gazeteciliğe 1978 yılında Akşam Gazetesi’nde başlayan Aslan, 1980’den itibaren yaklaşık 32 yıl TRT’de muhabir ve editör olarak çalıştı. Akademik ortamda önce gönüllü olarak (1994-2003) MİHA (Marmara İletişim Haber Ajansı’nda) daha sonra da (2000-2010) Marmara İletişim Fakültesi’nde ders saati ücretli olarak başladı. 2011-2014 yılları arasında doktor öğretim üyesi olarak önce İstanbul Aydın Üniversitesi’nde, daha sonra (2014-2015) Yeni Yüzyıl Üniversitesi’nde çalıştı. 2016 yılından bu yana Haliç Üniversitesi’nde görev yapıyor.
Kemal Aslan, sanal gazete, kent ekranı adlı sitelerin yanı sıra Zorba TV’de sanat felsefesi, sanat sosyolojisi, ikili ilişkiler, medya, siyaset ve gezi yazıları yazıyor.
2002’den başlayarak haberciliğin farklı alanlarında üçü akademik ortamda yaptığı tezlere dayanan 8 kitap yazdı. Çocukluğundan beri sanatsal ifade tarzları ilgisini çeken Kemal Aslan’ın Tarih Siz Aşk (1993), Dilim İmla (1998), Yoksun (1998), Kim im (1998), Barbalar Çağı (2021), Matadore (2023) ve Toplu Şiirler 1 (Akış ve Arayış) adını taşıyan şiir kitaplarının yanı sıra Sesini Arayan Şarkılar (2022) ve Sevda ve Ayrılık Şarkıları (2023) adlı güftelerinin de yer aldığı toplam 17 eseri bulunuyor.