Ekonomi

Güvencesiz çalışma koşulları yeniden gündemde: İş Kanunu değişikliği alarm veriyor!

"İktidarın amaçladığı, kazanılmış haklara zarar vermek, güvencesiz çalışma koşulları yaratmak"

22 Ağustos 2024 07:51

AKP'nin sermayeyi önceleyen yeni İş Kanunu düzenlemesi ile işçi haklarının hedef alındığı, emekçilerin güvencesiz çalışma koşullarına itildiği iddia ediliyor. İşçi haklarının gasp edilmesine karşı emek örgütleri, "Müsaade etmeyeceğiz" diyerek tepki gösterdi.

Düzenleme, "belirli süreli iş sözleşmeleri" kapsamında yapılmakta olup, işverenlere projeye bağlı olmaksızın süreli sözleşmeler yapma olanağı tanıyor. Ayrıca, bu sözleşmelerin sona ermesiyle iş ilişkisinin otomatik olarak bitmesi, işçilerin kıdem ve ihbar tazminatı haklarını da yok ediyor.

BirGün'ün aktardığına göre, DİSK Genel Başkan Yardımcısı Özkan Atar, yaptığı açıklamada, "İktidarın amaçladığı, kazanılmış haklara zarar vermek, güvencesiz çalışma koşulları yaratmak" dedi. Atar, tazminat ve diğer haklar üzerinde yapılan bu düzenlemelerin, işçilerin çalışma koşullarını daha da kötüleştireceğini ifade etti.

Çalışma Ekonomisti Serkan Öngel ise, esnek çalışma adı altında işverenlere verilen bu yeni yetkilerin işçi haklarına yönelik bir saldırı olduğunu belirtti. Öngel, "Düzenleme yapılacaksa, tanımlı, net bir çalışma düzenlemesi yalnızca emek örgütleri ile bir araya gelinerek yapılabilir" diyerek, kadrolu ve güvenceli çalışmanın desteklenmesi gerektiğini vurguladı.

Bu düzenlemenin, özellikle özel sektör öğretmenleri ve mevsimlik işçiler gibi güvencesiz çalışan kesimleri daha da zor durumda bırakacağına dikkat çekiliyor. Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası Hukuk Sekreteri Umut Erkurt, "Düzenleme yapılırsa, özel sektör öğretmenlerinin, mevsimlik işçilerin içinde bulunduğu güvencesizlik ağı tüm Türkiye’yi kaplayacak" diyerek, emek örgütlerinin bu düzenlemelere karşı birleşik bir mücadele sergileyeceklerini ifade etti.