Gündem

HaberTürk yazarı Par: Demirtaş’ın Diyarbakır’a götürülmesi değişen iklimin habercisi

13 Kasım 2022 12:57

HaberTürk yazarı Kübra Par, Edirne Cezaevi'nde tutuklu bulunan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın ani rahatsızlıklar geçiren anne ve babasını ziyaret etmesi için Diyarbakır'a gönderilmesine ilişkin olarak, "Demirtaş’ın Diyarbakır’a götürülmesi değişen iklimin habercisi" değerlendirmesini yaptı.

Par yazısında, "Demirtaş’ın, ani rahatsızlıklar geçiren annesi Sadiye Demirtaş ve babası Tahir Demirtaş ile görüşmek için sabaha karşı Edirne Cezaevi'nden Diyarbakır'a götürüldüğü, yoğun bakımdaki babasını ziyaret ettikten sonra Edirne’ye döndüğü açıklandı. Demirtaş’ın yoğun bakımdaki babasını ziyaret etmesine olanak tanınması şüphesiz son derece insani bir tutum. Siyasi atmosferin normalleşmesi, demokrasiye alan açılması bakımından da son derece kıymetli bir gelişme. Fakat unutmayalım ki bu adım yukarıda kronolojisini saydığım olayların yarattığı iklim değişikliğinin bir neticesi... Demirtaş’ın PKK saldırısını çekincesiz kınaması, HDP’nin başörtüsüne destek mesajı, AK Parti’nin HDP ziyareti, Devlet Bahçeli’nin ziyaretle ilgili olgun bir tavır sergilemesi ve muhalefet cephesinde İYİ Parti-HDP geriliminin yarattığı parçalanma... Bütün bunlar olmasaydı kuvvetle muhtemelen Demirtaş’ın hasta yatağındaki babasını ziyaret etmesine de izin verilmeyecekti. Kürt seçmenden aldığı oy oranının ciddi biçimde düştüğünü gören AK Parti, HDP stratejisini yavaş yavaş değiştirirken muhalefet cephesi bu durum karşısında afallamış görünüyor." ifadesini kullandı. 

Par şunları kaydetti:

"Türkiye siyaseti sürpriz değişikliklere her zaman gebedir. Şu an bize imkânsızmış gibi görünen senaryolar seçim arifesinde bir anda gerçeğe dönüşebilir. Örneğin Demirtaş seçimden önce tahliye edilir ve İYİ Parti ile arası iyice açılan HDP, Demirtaş’ı Cumhurbaşkanı adayı olarak gösterirse muhalefet ne yapar diye düşünmeden edemiyor insan... Elbette bütün bu ihtimaller bir kenara, bu süreçte HDP’nin yeniden siyasetin merkezine gelerek demokratik zeminde hareket etmesi sağlanabilirse bu, Türkiye adına ciddi bir kazanım olur. Önceki yazıda dediğimi tekrar edeyim. Türkiye’de demokrasinin gelişmesini samimiyetle istiyorsak, kutuplaşmayı körükleyen kışkırtıcı yorumlar yapmak yerine siyasette normalleşmeyi cesaretlendirmeliyiz. Kendi adıma Demirtaş’ın hasta yatağındaki anne babasını ziyaret edebilmesine mutlu oldum. Vesile olanları tebrik ederim."

TIKLAYIN | Demirtaş'ın Diyarbakır'a getirilişinin ayrıntıları belli oldu: Ziyaret ailesi ve avukatlarından gizlendi

TIKLAYIN |  Selahattin Demirtaş Diyarbakır'a götürüldü!