Dünya

Habertürk: Mısır Cumhurbaşkanı Sisi, Türkiye'ye geliyor

22 Ağustos 2024 15:36

Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi'nin, 4 Eylül'de Türkiye'ye iadeiziyarette bulunacağı iddia edildi. 

Habertürk'ün haberine göre; 4 Eylül'de ilk kez Türkiye'ye gelecek olan Mısır Cumhurbaşkanı Sisi'yi Cumhurbaşkanı Erdoğan, Beştepe'de resmi törenle karşılayacak. İki lider, Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi toplantısına başkanlık edecek. Birçok alanda anlaşmaya imza atılması beklenen görüşmede, İsrail'in saldırılarının durdurulması, bölgede ateşkesin sağlanması ve Netanyahu hükümetinin yargılanması konusunda atılabilecek ortak adımlar görüşülecek. İkili görüşmede, Filistin başta olmak üzere Libya, sudan, Somali gibi bölgesel meselelerde; kalıcı istikrar, barış ve huzurun tesisi iki yapılabilecekler ele alınacak.

Toplantıda, iki ülke arasındaki ticaret hacminin 10 milyar dolardan 15 milyar dolara çıkarılmasına yönelik atılacak adımların da masada olması bekleniyor. Sisi'nin, beraberinde iş dünyasından isimleri de getireceği öğrenildi. Görüşmelerde, LNG, madencilik ve enerjinin yanı sıra, sağlık, turizm ve savunma sanayiinde iş birliği gündemde olacak. Üniversiteler arası işbirliği, medya ve iletişim alanında çalışmaları artırıcı yöndeki çabalar ele alınacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Mısır'ın başkenti Kahire'ye 14 Şubat 2024'te yaptığı ziyaretle, ilişkilerde yeni bir sayfa açılmıştı. 12 yıl sonra ilk kez gerçekleşen ziyaret sonrası; gözler Sisi'nin iadeiziyaretine çevrildi.