Dünya

Haiti'de cezaevi baskınlarında 3 binden fazla suçlunun kaçmasının ardından OHAL ve sokağa çıkma yasağı ilan edildi

04 Mart 2024 13:24

T24 Dış Haberler

Karayip ülkesi Haiti'de silahlı çetelerin ülkenin en büyük iki cezaevini basmasının ve 3 binden fazla mahkûmun kaçmasının ardından ülkede 3 günlüğüne olağanüstü hal ilan edildi. 

Ülkede OHAL'in yanı sıra gece saatlerinde sokağa çıkma yasağı da uygulanacağı bildirildi. 

Başbakan Ariel Henry'nin Birleşmiş Milletler destekli bir güvenlik gücü kurulması amacıyla yurtdışında olduğu sırada ülkeyi yöneten Finans Bakanı Patrick Boisvert, polisin tutukluları tekrar yakalamak ve uygulanan yasakları uygulamak devam etmek için "elindeki tüm araçları kullanacağını" ifade etti. 

Saldırılardaki artışlarda sorumluluğu artık bir 'çete federasyonu' yöneten eski çevik kuvvet mensubu Jimmy Chérizier. Barbekü diye de tanınan Chérizier, amaçlarının bakanlar ile Haiti emniyet müdürünü yakalamak ve Ariel'in ülkeye dönmesini önlemek olduğunu belirtti.

Haiti'de tansiyon geçen haftadan bu yana çok yüksek seyrediyor. Geçen perşembeden bu yana 4'ü polis memuru en az 9 kişi hayatını kaybetti. Hedef alınan noktalar arasında karakollar, ülkenin uluslararası havalimanı ve ulusal futbol stadyumu bulunuyor. 

Cumartesi günü başkent Port-au-Prince'te düzenlenen cezaevi baskınları, şiddet olaylarıyla çalkalanan bu ülkede bile çok büyük yankı uyandırdı

Kaçan suçlular arasında katiller ve insan kaçırmadan hüküm giymiş kişiler de bulunuyor.