Gündem

Hakan Aksay yanıtladı: Erdoğan, Rusya'daki Wagner krizinde fırsat mı tepti?

25 Haziran 2023 14:34

T24 Dış Haberler

Türkiye'nin en kıdemli Rusya uzmanlarından 'Puşkin Madalyası' sahibi T24 yazarı Hakan Aksay, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan'ın Rusya'da yaşanan Wagner darbe girişiminde daha aktif bir rol üstlenerek krizin arabulucusu olma fırsatını teptiğini söyledi. 

Wagner'in "Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko'nun araya girmesiyle" darbe girişimini sonlandırdığını açıklamasından bir gün sonra Twitter üzerinden değerlendirmelerde bulunan Aksay, Putin'in son zamanlarda Minsk'le ilişkilerinde yaşadığı sorunlara dikkat çekerek, aktif politika izleseydi bu arabulucu pozisyonunda Türkiye'nin bulunabileceği yönünde görüş belirtti.

Kendi içinde sorunu çözemeyince Lukaşenko'yu arabulucu pozisyonuna Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in kendisini getirdiğini ifade eden Aksay, "Oysa en iyi ilişkisi Erdoğan'dı. 15 Temmuz vefasıyla 'destek' vaat eden Erdoğan daha aktif davransaydı belki de Lukaşenko yerine 'Rusya'da darbe girişimini önleyen arabulucu' olarak tarihe geçecek ve içerde de epeyce puan alacaktı" dedi. Aksay, bu senaryonun Erdoğan'a yerel seçim öncesi çok puan kazandırabileceği yorumunu yaptı. 

Wagner ve SADAT

Aksay, Rusya'da paralı asker grubunun iktidara baş kaldırmasıyla gündeme gelen Wagner-SADAT kıyaslamalarıyla ilgili de şunları söyledi:

"Rusya'daki isyan girişiminin Türkiye için dersleri deyince ilk akla gelen, Wagner ile Sadat arasında paralellik kurmak (yanlış da değil). Ama Rusya'da gerçek muhalefetin olmaması da Prigojin gibi birinin kolayca Putin'le karşı karşıya gelmesinin ve darbe ihtimalinin faktörüydü.