Politika

Hakan Fidan'dan Suriye ile normalleşme değerlendirmesi: Esad ile görüşmeye hazırız

19 Eylül 2024 11:30

T24 Haber Merkezi

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Lübnan'da iki gün arayla yaşanan telsiz ve çağrı cihazlarının patlatılmasıyla ilgili siber saldırıları değerlendirdi. Fidan, ''İsrail'in saldırıları adım adım Lübnan’a doğru tırmandırmaya başladığını görüyoruz. Netanyahu'nun Batı desteğiyle bölgede yürüttüğü Filistin topraklarının tamamını çalma projesi devam ediyor. Müstakil bir siber güvenlik teşkilatı kurulması hükümetimizin gündemine getirildi. Cumhurbaşkanımız bunun artık olması gerektiğine dair bir irade koydular. İsrail, fanatik zihin, aklı selimden uzak, yok etmek üzere dizayn edilmiş bir politika uyguluyor'' dedi. Fidan, Suriye ile ilişkileri değerlendirirken ise ''Esad ile görüşmeye hazırız'' ifadelerini kullandı. 

FÜSUN SARP NEBİL YAZDI - Lübnan'da Hizbullah'ın çağrı cihazları nasıl patlatıldı?

TIKLAYIN - Lübnan'da Hizbullah militanlarının çağrı cihazları eş zamanlı olarak patlatıldı; 8 kişi hayatını kaybetti, 2 bin 800 kişi yaralandı

KONU - İsrail'den iki gün üst üste benzeri görülmemiş operasyon: Hizbullah’ın çağrı cihazları ve telsizleri eş zamanlı patlatıldı!

TIKLAYIN - Lübnan'daki çağrı cihazları patlatıldı, siber güvenlik uzmanları yanıtladı: Cep telefonlarında tehlike var mı?

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'nda Türkiye'nin dış politikasına dair soruları yanıtladı değerlendirmelerde bulundu.

Lübnan'da yaşanan İsrail saldırılarını değerlendiren Fidan'ın konuşmasından öne çıkanlar şu şekilde: 

''Hizbullah'ın yapacağı satın almaları İsrail önceden öğreniyor daha sonra paravan şirketlerle nüfuz ediyorlar. İsrail'in saldırıları adım adım Lübnan’a doğru tırmandırmaya başladığını görüyoruz. Netanyahu'nun Batı desteğiyle bölgede yürüttüğü Filistin topraklarının tamamını çalma projesi devam ediyor. İsrail, fanatik zihin, aklı selimden uzak, yok etmek üzere dizayn edilmiş bir politika uyguluyor.

Fidan, bunun yeni bir konsepti olmadığını ancak büyük bir çapta gerçekleştiğini ve binlerce insanı etkileyen bir operasyon olduğunu söyledi.

Saldırıların ardından Lübnan Başbakanı Necib Mikati'yi aradığını belirtten Fidan, "Hem geçmiş olsun dileklerimi ilettim. Hem de Türkiye olarak her türlü tıbbi desteğe hazır olduğumuzu söyledim" diye konuştu.

''İran ile Hizbullah'ın karşılık vermeme ihtimalinin kalmadığı bir duruma geldik''

Bakan Fidan bölgedeki tırmanmanın endişe verici olduğuna dikkat çekerek, "İsrail'in operasyonlarının giderek daha provokatif bir şekle dönüşmesi ve İran ile Hizbullah'ın karşılık vermeme ihtimalinin kalmadığı bir duruma geldik" ifadelerini kullandı.

Fidan, Türkiye'deki siber güvenlik durumuna ilişkin ise şunları söyledi:

"Siber güvenlikle ilgili ülkemizde büyük bir farkındalık var. Ulaştırma Bakanlığı'nda kurumlarımız var ve MİT'te oldukça kabiliyetli birimler var. Müstakil bir siber güvenlik çalışması önerisi hükümetimize getirildi. Cumhurbaşkanımız da bu konuda bir irade koydu. En kısa zamanda hayata geçirilmesini bekliyoruz" dedi.

''Risk bölgesel savaşla başlayıp neredeyse küresel savaşa erişme potansiyeli taşıyor''

Lübnan-İsrail gerilimi ardından Ürdün'ün de alarm durumuna geçtiğini aktaran Fidan şöyle konuştu: 

''Risk bölgesel savaşla başlayıp neredeyse küresel savaşa erişme potansiyeli taşıyan bir risk. Dün Ürdün'deydik. Ürdün de kendisini bir askeri alarm düzeyine getirmiş durumunda. Çünkü artık orada olacak, İsrail oldubittisine sessiz kalmayacağını Ürdünlüler artık hem dostlarına hem uluslararası muhataplarına iletiyorlar. Yani bu da alarm verici bir şey. Bizim şu anda Lübnan'ı düşünürken, Ürdün'ü de içine alacak, Mısır'ı da içine alacak, bölgenin tamamını içine alacak bir savaş riski her zaman için mevcut. Netanyahu, bunu bunu ilerletmede kararlı. Vahim olan tabii uluslararası sistemin, özellikle Amerika'nın bunu durma konusunda herhangi bir aracının ve yeteneğinin olmaması.''

''Türkiye'nin ekonomisi çok iyi''

Türkiye ekonomisinin ''çok iyi'' olduğunu savunan Fidan şunları söyledi:

''Türkiye'nin ekonomisi çok iyi. yüksek nakit getiren bir finans kaynağımız olmadan endüstri ve teknoloji üretip satarak, tarımla ve hizmet sektörüyle G20 arasında olan ve kalmayı başaran bir ülkeyiz. Diğer ülkelere bakın ya doğal kaynağı vardır ya da büyük entegre yapılara sahiptirler.''

''Türkiye'nin istediği tarzda bir çözüm olması halinde...''

Fidan, Suriye ve normalleşme adımlarına ilişkin olarak ise ''Türkiye'nin istediği tarzda bir çözümün olması halinde diğer sorunları da Suriye’nin daha rahat çözeceğine inanıyorum. Esad ile görüşmeye hazırız'' ifadelerini kullandı. 

Fidan, görüşmelerin bir süredir dolaylı olarak devam ettiğini dile getirdi ve şunları ekledi: 

"İstihbari ve askeri çeşitli formatlarda görüştük. Bizim özellikle 2017'den itibaren Astana formatı ve Ruslarla yaptığımız askeri mutabakat neticesinde dondurulmuş bir savaş var artık, çatışma yok, sessizlik ortamı var. O zamandan beri belli konuların kalıcı çözümüne yönelik adımlar atıması gerektiğini düşündük."

''Milyonlarca Suriyeli mülteci düşünülmeli''

Rejim ve muhaliflerin savaşında iki tarafın kendi anlaşabilecekleri bir siyasal çerçeve görmek istediklerini söyleyen Fidan, "Türkiye ile normalleşmeden önce yurtdışındaki milyonlarca Suriyeli mülteci düşünülmeli" dedi.


Şans Eseri: Üvey kızı ile evlenen Woody Allen’ın filmlerini sanatçıdan bağımsız izleyebilir miyiz?