Çevre

Halk, marina genişleme projesine karşı doğal ve kültürel mirasını savunmak için bir araya geldi

05 Nisan 2025 14:34

Güncelleme: 05 Nisan 2025 14:56

MUÇEV'in (yeni adı "Kıyı Yönetimi ve Çevre Koruma" olan), Karacasöğüt Koyu'nda planladığı marina kapasite artırım projesinin ÇED süreci son aşamaya gelirken, bölge sakinleri yaşam alanlarını tehdit eden MUÇEV'e karşı bir araya geldi. 

Projenin hayata geçirilmek istendiği koy; Gökova Özel Çevre Koruma Bölgesi içerisinde yer alması yanında aynı zamanda 1. derece arkeolojik sit alanı ve doğal sit vasıflarına sahip.

Dün Karacasöğüt Muhtarı Ferdi Tosun'un öncülüğünde bir araya gelen köy sakinleri, Muğla Büyükşehir Belediyesi İlçe Hizmetleri yetkilileri ve Kent Politikaları Derneği temsilcileri, projenin olası çevresel etkilerini değerlendirdi. Toplantıda, bölgenin biyolojik çeşitliliği ve kıyı dinamikleri üzerindeki potansiyel riskler ele alındı.

Planlanan marina genişlemesinin, Akdeniz'e özgü deniz çayırları (Posidonia oceanica), Caretta caretta ve Akdeniz foku başta olmak üzere kıyı ekosistemini olumsuz etkileyeceği konusunda toplantıya katılanlar görüş birliğine vardılar. Toplantı sonucunda tüm boyutlarıyla yaşam alanlarını koruma konusunda mücadele kararı verildi. Bu kararın ilk girişimi olarak iki dilekçe hazırlanıp topluca imzalandı. Dilekçelerden ilki Muğla Valiliği ve Anıtlar Bölge Kurulu'na, bölgenin doğal ve kültürel mirasını bozacak hiçbir projeye izin vermeyerek koruma tedbirlerini almaları; ikincisi ise Marmaris Belediye Başkanlığı'na olmak üzere projeye ruhsat verilmemesi taleplerini içeriyor. 

Muğla milletvekillerinden Cumhur Uzun (CHP), Gizem Özcan (CHP), Metin Ergun (İYİ Parti), Selçuk Özdağ (Gelecek Partisi) ve Süreyya Öneş Derici (CHP) toplantıya gönderdikleri mesajlarla Karacasöğüt halkının yanında olduklarını ifade ettiler.

Ne olmuştu?

MUÇEV'in 187 tekne kapasiteli "Yat Yanaşma Yeri Kapasite Artırımı" projesine, 9 Eylül 2020'de "ÇED gerekli değildir" kararı verilmişti. Ancak Muğla 3. İdare Mahkemesi bu kararı iptal etti. Temmuz 2022'de Danıştay 6. Dairesi, mahkemenin iptal kararını onaylamıştı. Bu süreçte MUÇEV, ÇED sürecini yeniden başlatarak bu kez "ÇED olumlu" kararı almıştı. Aynı dönemde, yatırımcı şirketin adı "MUÇEV Turizm Tic. A.Ş." olarak değiştirilirken, projenin adı da "Yat Limanı, Yat ve Tekne Bağlama İskelesi Kapasite Artırımı" olarak revize edilmişti. Muğla Büyükşehir Belediyesi, ÇED kararına itiraz davası açtı. 2023 Aralık ayında Muğla 1. İdare Mahkemesi, "ÇED olumlu" kararını iptal etmişti. 27 Haziran 2024'te Marmaris Belediyesi, MUÇEV'in projesinin yapı ruhsatını iptal etmişti. Ancak MUÇEV projede değişikliğe gidip tekne sayısını 178 olarak revize edip yeni bir ÇED süreci başlatmıştı.


Adolescence: 13 yaşındaki bir çocuk neden öldürür? Her evde Jamie'ler yetişiyor olabilir mi?