Dünya
BBC Türkçe

Hamas dört İsrailli rehinenin cenazesini teslim etti

Hamas ve İsrail arasında varılan ateşkes anlaşması kapsamında rehine takasları devam ediyor. Hamas, esir oldukları süre içerisinde ölen dört İsraillinin cenazesini Kızıl Haç'a verdi.

20 Şubat 2025 14:54

Rehine cenazeleri arasında iki çocuğun olması İsrail'de büyük üzüntü yarattı.
Getty Images
Rehine cenazeleri arasında iki çocuğun olması İsrail'de büyük üzüntü yarattı.

Hamas ve İsrail arasında varılan ateşkes anlaşması sonrası ilk kez ölü İsraillilerin cenazeleri teslim ediliyor.

Hamas, esir tutuldukları süre içerisinde ölen ikisi çocuk dört İsraillinin cenazesini İsrail'e teslim edilmek üzere Kızıl Haç'a verdi.

Cenazelerden üçü, anne Shiri Bibas ve bebekleri Ariel ve Kfir'e aitti.

Anne ve çocuklarının 7 Ekim saldırısında kaçırılış anları görüntülenmişti.

Dördüncü cenazeyse gazeteci ve barış aktivisti Oded Lifschitz oldu. Lifschitz'in eşi Yocheved Lifschitz de kaçırılmış, Ekim 2023'te serbest bırakılmıştı.

Cenazelerin kara yoluyla İsrail'de ilerleyeceği güzergahta çok sayıda kişi bayraklarla bekliyor.

Hamas, cenazeleri Kızıl Haç'a teslim etmeden önce yaptığı yazılı açıklamada dört rehinenin İsrail hava saldırılarında öldüğü iddiasını yineledi. BBC bunu bağımsız olarak doğrulayamadı.

Açıklamada ayrıca Hamas'ın rehineleri "hayatta tutmak" için "elinden gelen her şeyi" yaptığı belirtildi ve esir yakınlarına ithafen, "Çocuklarını umursamayan bir yönetimin kurbanları oldunuz" ifadeleri kullanıldı.

Grup, Kasım 2023'te Bibas ailesine mensup üç kişinin İsrail saldırılarında öldürüldüğünü açıklamış, buna dair kanıt sunmamıştı.

İsrail esirlerin hava saldırılarında öldüğünü doğrulamadı.

İsrail başbakanlık ofisi, dört cenazenin teslim alındığını duyurdu.

Açıklamada cenazelerin İsrail güçleri tarafından Yafa'da bir adli tıp kurumuna götürüleceği ve burada resmi olarak kimlik tespiti yapılacağı belirtildi.

Hamas'ın Cumartesi günü altı rehineyi daha serbest bırakması bekleniyor.

Halen Gazze'de tutulan 69 İsrailli rehineden 36'sının ölü olduğu düşünülüyor.

Hamas, İsrailli dört rehinenin cenazelerini Han Yunus'ta Kızıl Haç'a teslim etti.
Getty Images
Hamas, İsrailli dört rehinenin cenazelerini Han Yunus'ta Kızıl Haç'a teslim etti.

Hamas, geçtiğimiz günlerde ateşkes anlaşmasının ikinci aşamasında serbest bırakılması öngörülen İsrailli rehineleri tek bir seferde salıvermeyi önerdi.

Hamas Sözcüsü Hazem Qassem 60'tan fazla rehinenin serbest kalması karşılığında İsrail güçlerinin Gazze'den tamamen çekilmesini ve savaşa son verilmesini istediklerini belirtti.

Hamas, aynı açıklamada İsrail'in grubun tamamen silahsızlanması ve Gazze'den çıkması talebini de reddetti.

İsrail'den henüz bu teklife yanıt gelmedi.

Ancak İsrail siyaset sahnesinde, özellikle de aşırı sağda, savaşı sona erdirmek ve Hamas'ın Gazze'de siyasi ve askeri iktidarına devam etmesi kabul gören bir fikir değil.

Netanyahu, savaşın amaçlarından birini İsrail'in Hamas'ı yok etmesi ve Gazze'den tamamen çıkartılması olarak açıklamıştı.

Hamas'ın teklifinin, takasların uzun bir sürece yayılarak aşama aşama yapılmasını eleştiren ABD Başkanı Donald Trump'a bir taviz olabileceği yorumları yapılıyor.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu haftalar süren gecikmelerin ardından, görüşmelerin ikinci aşaması için bir müzakere heyeti göndermeyi kabul etmişti.

İsrail medyasındaki haberlere göre Netanyahu, daha çok rehinenin serbest kalması için anlaşmanın ilk aşamasını uzatmak istediğini söyledi. Ancak Hamas anlaşmanın şimdiki haline bağlı kalmakta ve tamamlamakta kararlı.

Ateşkeste ikinci aşamanın daha zorlu bir müzakere sürecini içereceği, kalıcı ateşkesin ancak bu noktada gündeme gelebileceği tahmin ediliyor.

Netanyahu'nun 20 Ocak'taki ABD ziyareti sırasında Donald Trump'ın "Gazze'yi devralacağız" sözleri bölgeyi yeni bir krizin eşiğine getirmişti.

Shiri Bibas ve oğulları Ariel ve Kfir'in fotoğrafları olan posterler. Posterlerin üzerinde İngilizce
EPA
Hamas, Shiri Bibas ve iki bebeğinin İsrail hava saldırılarında öldürüldüğünü iddia ediyor.

Trump Filistinlilerin "başka bir yere gitmesini" savunurken, ABD'nin bölgeyi "Orta Doğu'nun Riviera'sına dönüştürmeyi" üstleneceğini iddia etmişti.

Söz konusu açıklamalara Filistinlilerin yanı sıra ABD'nin müttefiklerinden de itirazlar ve tepkiler yöneltildi.

Planın ikinci aşamasında "savaşın kalıcı bir şekilde sona ermesi" için müzakereler öngörülüyor.

Üçüncü aşamada ise Gazze'nin yeniden inşa sürecine girişilmesi planlanıyor.

Müzakerelerde Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri ve ABD arabuluculuk yapıyor.

Şu anda Gazze'de toplam 73 kişi rehin tutuluyor. Rehineler İsrail askerleri ve hem hayattaki hem de ölmüş sivillerden oluşuyor. Bunlar arasında Tayland ve Nepal vatandaşları da var.

Hamas 7 Ekim 2023'teki saldırısında 251 kişiyi rehin almış ve yaklaşık 1200 kişiyi öldürmüştü.

İsrail'in 15 ay süren saldırılarında 47 binden fazla Filistinli öldürüldü ve Gazze'deki yerleşim yerleri büyük ölçüde yok edildi.

Haber, değiştirilmeden kaynağından otomatik olarak eklenmiştir