Dünya

Hamas, İsrail'den Gazze'den çekileceğine dair yazılı güvence istedi

14 Nisan 2024 14:31

T24 Dış Haberler

Üst düzey Mısırlı bir yetkili ve Hamas yetkilisi, devam eden üç aşamalı ateşkes görüşmelerinin ikinci safhasında Hamas'ın İsrail'den Gazze'den çekileceklerine dair "yazılı taahhüt" talep ettiğini bildirdi. 

Filistinli militan grup, cumartesi günü Mısırlı ve Katarlı arabuluculara altı haftalık ateşkes önerisi hakkında yanıtlarını sunduklarını belirtmişti. Hamas verdiği yanıtta hala kalıcı ateşkes, İsrail ordusunun tamamen Gazze'den çekilmesi, yerinden olmuş insanların evlerine dönmesi, yardım akışının artması ve Gazze'nin tekrar inşasının başlaması taleplerinin sürdüğünü ifade etti. 

Hamas ayrıca "ciddi bir esir takasına da hazır olduklarını" belirtti.

Arabulucuların iki tarafa sunduğu teklif Gazze'de altı haftalığına ateşkes ilan edilmesini, Hamas'ın elindeki yüzden fazla rehineden 40'ını serbest bırakmasını, İsrail'in de bunun karşısında 900 Filistinliyi tahliye etmesini öngörüyordu.

İsrail, bugün Hamas'ın geçen hafta sunulan teklifi reddettiğini bildirdi.

Associated Press'e konuşan Mısırlı bir yetkili, Hamas'ın savaşın tamamıyla sona ermesini, İsrail'in Gazze'den çıkmasını ve Filistinli çok sayıda tutuklunun serbest bırakılmasını öngören "aşamalı ve kapsamlı bir anlaşma" istediğini belirtti. 

Yetkililer, Hamas'ın ayrıca İsrail'den bu taleplerin aşamalı olarak yerine getirileceğine dair yazılı güvence istediğini belirtti.