Çevre

Hatay'daki taş ocağı ve beton santrali projeleri, çevre ve insan sağlığını tehdit ediyor

"Taş ocakları yaşam alanlarına çok yakın kuruluyor ve ciddi miktarda patlatma malzemesi kullanılacak"

15 Temmuz 2024 08:11

Hatay'da düzenlenen Geleneksel Evvel Temmuz Kültür Sanat Festivali'nin 24.'sü bu yıl çevresel endişelerin gündeme geldiği bir platforma sahne oldu. Festival kapsamında, "Hatay Taş Ocakları ve Beton Santrallarının Zararları" başlıklı bir panel düzenlendi. Doğu Akdeniz Çevre Derneği (DAÇE) Ortak Sekreteri Sabahat Aslan ve Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Tacettin İnandı'nın konuşmacı olarak katıldığı panelde, kentte planlanan taş ocağı ve beton santrali projeleri masaya yatırıldı.

BirGün'ün haberine göre, Sabahat Aslan, 60 taş ocağının kurulmasının ardından Hatay'ın adeta gözden çıkarıldığını belirterek, "Taş ocakları yaşam alanlarına çok yakın kuruluyor ve ciddi miktarda patlatma malzemesi kullanılacak. Bu durum, toz emisyonları ile yeraltı su kaynaklarının zarar görmesine neden olacak ve çevre kirliliğini artıracak," dedi. Aslan, bu projelerin Hatay'da su sorununu daha da derinleştireceği konusunda uyarılarda bulundu.

Panelde konuşan Prof. Dr. Tacettin İnandı ise, bu tür projelerin halk sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekti. İnandı, "Taş ocağı ve beton santralı projeleri, solunum yolları hastalıklarından kansere kadar birçok sağlık sorununa yol açabilir. Özellikle çocuklar ve yaşlılar bu tür çevresel tehditlere karşı daha savunmasız," ifadelerini kullandı.

Katılımcılar, bölgedeki çevresel ve sağlık sorunlarına dikkat çekmek ve projelerin iptali için ruhsat iptali davaları açmaya hazırlandıklarını duyurdular.