Gündem

Hatay Valisi “Yasal zemini yok”’ dedi, depremzedelere verilen eşya yardımı sözü tutulmadı!

26 Temmuz 2024 20:11

6 Şubat 2023 Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından hükümetin 1,5 yıl önce verdiği eşya yardımı sözü 1.5 yıldır tutulmazken, yetkililer yardım yapılmayacağını açıkladı. Dönemin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, AFAD’ın depremzedelere eşya yardımında bulunacağını söylemişti. Ancak depremin en çok etkilediği illerin başında gelen Hatay’ın Valisi Mustafa Masatlı, eşya yardımının kanunda yeri olmadığını belirterek, yapılmayacağını söyledi.

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinin ardından artçı depremlerin devam ettiği dönemde ağır hasarlı evlere girerek eşyalarını çıkarmak isteyen depremzedelere  Bakanlık tarafından yasak getirilirken, AFAD’ın eşya yardımında bulunacağı söylenmişti.

Dönemin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 22 Şubat 2023’te Hatay’da Afet ve Acil Durum Koordinasyon Merkezi’nde yaptığı açıklamada, “Bu saatten sonra acil yıkılması gereken binalara her ne şartla olursa olsun girmek yasaktır. Eşya almak için kısa süreli olsa bile girişler tamamen yasaklandı. Daha önceki uygulamalarımızda olduğu gibi hem AFAD hem de Aile Sosyal Hizmetler Bakanlığımız eşya yardımını birlikte yapacaktır. 2-3 gün sonra eşya yardım miktarı açıklanacaktır. Her yıl yılbaşında miktarları revize ederiz ve revize ettiğimiz miktarlar üzerinden çalışma yaparız. İstişareler sonunda bu miktarı işletmeye başlatacağız’’ demişti.

Açıklamaların ardından vatandaşlar eşyalarını almak için beklediği evlerin önünden ayrılırken, binalar da eşyalarla birlikte yıkım için şirketlere ihale edildi.

Hatay Valisi yardım yapılmayacağını açıkladı

Ancak depremin üzerinden 1.5 sene geçmesine rağmen verilen kira yardımı sözü tutulmadığı gibi, yetkililer tarafından yardım yapılmayacağı açıklandı.

Hatay Valisi Mustafa Masatlı, 24 Temmuz Basın Bayramı dolayısıyla düzenlenen toplantıda depremden sonra söz verilen eşya yardımı ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Masatlı, yardımın yasal bir zemine dayanmadığını belirterek, “7269 sayılı yasanın içinde yer almıyor. Depremzedelere eşya yardımı yapılmayacak” dedi.