"Hapis cezası verilmesi şart"
Milliyet gazetesinden Önder Yılmaz’ın haberine göre, komisyon, hayvan dövüştürenlerin hapis cezası almadıkça milyonlar kazandıkları bu fiilden vazgeçmeyecekleri kanaatine vardı. Bu çerçevede köpek ve horoz gibi hayvanları dövüştürenlere uygulanan 7 bin 800'lik idari para cezası yerine, ertelemesiz hapis cezası" istenildi. Raporun sonuç bölümüne, "Hayvan dövüştürme suç kapsamına alınmalı; hayvanlara yönelik suç işleyenlerin hayvan sahibi olması engellenmeli. Hapis cezası getirilen fiiller için uygulanacak cezaların alt sınır; ertelemeye, hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına ve para cezasına çevrilemeyecek şekilde belirlenmeli" ifadesi konuldu.
"İnternette de engellenmeli"
Raporda, hayvan dövüşlerinin internet üzerinden duyurulması ve yayınlanmasının da hapis ile cezalandırılması talep edildi. Raporda, "Bu internet sitelerine erişim engellenmelidir. Hayvanlara karşı işlenen suçlar için açılacak davalara ilgili kuruluşlar müdahil olabilmelidir" denildi.
Öte yandan TBMM Sokak Hayvanlarını Araştırma Komisyonu Başkanı Mustafa Yel, Burdur'da uğradığı şiddet sonucu felç olan 'Dost' isimli köpeğin bakım masraflarını komisyon üyelerinin karşılayacağını açıkladı.
"Geleneksel dahi olsa hayvan dövüştürmenin doğru değil"
Raporda, deve ve boğa güreşleri gibi geleneksel hayvan dövüşlerinin akıbetinin ne olacağı sorusuna da yanıt verildi. Geleneksel dahi olsa hayvan dövüştürmenin doğru olmadığını belirten ve bununla ilgili kurumların hassas denetimini isteyen komisyon, raporunda, "5199 sayılı kanunda hayvanları başka bir hayvanla dövüştürmenin yasak olduğu hükme bağlanmış, ancak folklorik amaca yönelik, şiddet içermeyen geleneksel gösterilerin bakanlığın uygun görüşü alınarak, il hayvanları koruma kurullarından izin alınmak suretiyle düzenlenebileceği hükme bağlanmıştır. Komisyonumuz, geleneksel dahi olsa hayvan dövüştürmenin doğru olmadığı, ilgili kurumların bu konuda hassasiyet göstermesi gerektiği düşüncesini taşımaktadır" ifadelerine yer verildi.