Hazine ve Maliye Bakanlığı, Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's’in Türkiye’nin kredi notunu düşürmesine tepki gösterdi. Bakanlıktan yapılan açıklamada "Karar, Türkiye ekonomisinin temel göstergeleriyle bağdaşmamaktadır. Kuruluşun analizlerinin nesnelliği ve tarafsızlığı soru işaretleri yaratmaktadır" ifadeleri kullanıldı.
Moody's'in not düşürme kararında borçluluk rezervleri oranlarına vurgu yaptığı hatırlatılan açıklamada "Kuruluş, yaptığı değerlendirmede Türkiye'nin borçlarının rezervlerinden 2.6 kat fazla olduğuna vurgu yapmıştır. Bu oran, Moody's'in bizden daha yukarıda notlandırdığı bazı gelişmekte olan ülkelerde dahi bizim çok üzerimizdedir" denildi. Bu yılın ilk çeyreğinde de borç çevirme oranının bankacılık sektörü için yüzde 128, reel sektör için yüzde 165 düzeyinde gerçekleştiği bildirilerek, döviz rezervlerine ilişkin uluslararası düzeyde üzerinde mutabakata varılmış bir ölçüt bulunmamasına rağmen Dünya Bankası verilerine göre son 5 yıllık ortalamalara bakıldığında Türkiye’nin ithalat üzerinden ölçülen rezerv yeterliliğinin Türkiye ile benzer olarak tanımlanabilecek gelişmekte olan Avrupa ülkelerine yakın seyrettiği vurgulandı.
Moody's Türkiye'nin kredi notunu Ba3'ten B1'e düşürdü, ülkenin görünümünü ise negatif olarak açıkladı.
Açıklamada "Not indirimi ödemeler dengesi krizinin artmaya devam etmesini yansıtıyor. Türkiye uzun süreli ekonomik ve finansal oynaklık dönemine karşı kırılgan olmaya devam ediyor.." ifadesi yer aldı.
Bakanlıktan yapılan açıklama şöyle: