Gündem

Suçlamalar 13 yıl önceki 'tapeler'den; HDK soruşturmasında siyasetçi ve gazeteci 30 kişi tutuklandı, 13 kişiye ev hapsi: "Dinlemeleri FETÖ savcıları yaptı"

"Ses kayıtları dönemin FETÖ savcıları tarafından elde edildi, mahkûm oldular. Telefon dinlemesinin tam 13 yıl beklendikten sonra suçlama konusu yapılması hiçbir gerçek hukukçunun altına imza atmayacağı iştir"

21 Şubat 2025 11:24

Güncelleme: 22 Şubat 2025 03:50

T24 Haber Merkezi

İstanbul dahil 10 ilde düzenlenen Halkların Demokratik Kongresi'ne (HDK) yönelik operasyonlarda, dört gün önce gözaltına alınan politikacı, gazeteci ve sanatçıların da aralarında bulunduğu 54 kişiden 30'u "örgüt üyeliği" iddiasıyla tutuklandı. DEM Parti MYK üyeleri Semiha Şahin ve Mehmet Saltoğlu, Emek Partisi (EMEP) İstanbul İl Başkanı Sema Barbaros, gazeteciler Yıldız Tar, Ercüment Akdeniz ve Elif Akgül ile sanatçı Pınar Aydınlar'ın da bulunduğu 30 kişi tutuklanırken, 13 kişiye ev hapsi, 7 kişiye de adli kontrol verildi. Tutuklananlar Silivri ve Bakırköy Cezaevi'ne gönderildi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın başlattığı HDK soruşturması kapsamında 18 Şubat'ta gözaltına alınanan 54 kişi dört gün sonra adliyeye sevk edildi. Gözaltındakilere, 2012 ve 2013 yıllarına ait 'tape' kayıtları, HDK konferansları ve etkinlikleri, Gezi ve 1 Mayıs gibi takip edilen haberler soruldu.

Gazeteciler ve avukatları; söz konusu telefon görüşmelerinin 13 yıl önce hukuksuz şekilde elde edildiğini, tape dinlemelerini yapan soruşturma savcılarının daha sonra 'FETÖ'den mahkûm olduğunu ve daha önce bu dinlemelerden açılan soruşturmalara takipsizlik verildiğini aktardı. Ayrıca savunmalarda, savcılığın iddialarının aksine HDK'nin legal bir örgütlenme olduğunun Yargıtay kararlarıyla ortaya konulduğu da belirtildi.

Savcılık ise 53 kişiden 35'ine tutuklama talep etti, 15 kişi için de adli kontrol istedi. Üç ayrı hakimliğe sevk edilenlerden, aralarında DEM Parti MYK üyeleri Semiha Şahin ve Mehmet Saltoğlu, Emek Partisi (EMEP) İstanbul İl Başkanı Sema Barbaros, gazeteciler Yıldız Tar, Ercüment Akdeniz ve Elif Akgül ile sanatçı Pınar Aydınlar'ın da bulunduğu 30 kişi "örgüt üyeliği" iddiasıyla tutuklandı. 13 kişiye ev hapsi, 7 kişiye de adli kontrol verildi. Tutuklananlar Silivri ve Bakırköy Cezaevi'ne gönderildi.

HDK soruşturması | Gazeteci Elif Akgül'e 13 yıllık 'tapeler' soruldu, editörle konuşması suç oldu: Bu dinlemeleri yapanlar FETÖ'den mahkûm oldu!

HDK soruşturmasından gözaltına alınan gazeteci Yıldız Tar, kadın ve LGBTİ hak savunucularıyla görüşmelerinden suçlandı

Tutuklanan şöyle: Atilla Özdoğan, Ece Yılmaz Karabacak, Özlem Feza Sezer, Yakup Kadri Karabacak, Aynur Cengiz, Ayşe Bengi Çelik, Dilek Poslu, Erkin Barın Göylüler, Kardelen Taş, Melek Kızılocak, Şengül Erdoğan, Ayşe Panuş, Elif Akgül, İlknur Melengeç, Mehmet Saltoğlu, Ercüment Akdeniz, İbrahim Halit Elçi, Tarık Yıldız, Zeyfu Fakir, Alya Akkuş, Esengül Demir, Melih Kayhan Pala, Osman Zorba, Pınar Aydınlar, Saime Oğuzhan, Sema Barbaros Durmuş, Semiha Şahin, Ahmet saymadi
Berfin Azdal, Emrecan Bayram.
 

Elif Akgül'ün savunması: Dinlemeleri hukuksuzca yapan mahkûm oldular

Soruşturmada, gazeteci Elif Akgül'e gazetecilik faaliyetleri soruldu, editörle yaptığı haber görüşmeleri de dahil olmak üzere 2012 yılındaki telefon konuşmaları delil olarak sunuldu. Akgül ise ifadesinde savunmasında, 13 yıl önce elde edilen 'tape' kayıtlarının, 17-25 Aralık soruşturmalarını hazırlayanlar tarafından hukuksuzca elde edildiğini ve daha önce takipsizlik verildiğini söyledi.

Akgül'ün avukatı Tora Pekin de dinlemelerin hukuksuzca yapıldığını belirterek, "Bir telefon dinlemesinin tam 13 yıl beklendikten sonra suçlama konusu yapılması hiçbir gerçek hukukçunun altına imza atmayacağı iştir. İstanbul’da bu dinlemeleri yapanlar FETÖ/PDY adı verilen örgütün üyesi olmak suçunda mahkum olmuşlar, mahkumiyetleri kesinleşmiştir" ifadelerini kullandı. 

Yıldız Tar'ın savunması: Ses kayıtları dönemin FETÖ savcıları tarafından elde edildi

Gazeteci Yıldız Tar'a da 2012 ve 2013 yıllarında kadın ve LGBTİ hakları savunucularıyla yaptığı görüşmeler suç unsuru olarak gösterildi. 2013 yılından bu yana gazetecilik yaptığını ve tüm etkinlikleri gazeteci olarak takip ettiğini söyleyen Yıldız Tar ise ifadesinde, 2013 yılından bu yana gazetecilik yaptığını ve tüm etkinlikleri gazeteci olarak takip ettiğini söyledi. Tar, soruşturmadaki 'tape' kayıtlarının, 2012 ve 2013 yıllarında Boğaziçi Üniversitesi LGBTİ+ topluluğu ve feminist gruplarla 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinlikleri kapsamında yaptığı görüşmeler olduğunu belirtti.  Tar, "Ben 2013 yılından beri gazetecilik yapıyorum, aynı zamanda LGBT hakların savunuyorum. Tapelerde benim orada sadece haber için orda olduğum belli, akabinde müdürüme olan biteni aktarıyorum. Bana sorulan sorular 2012 yılına aittir, tape olarak kullanılan ses kayıtları dönemin FETÖ savcıları tarafından elde edilmiştir" dedi.

 

Günün öne çıkan haberleri...

TIKLAYIN - Spor yazarları, Avrupa'ya veda eden Galatasaray'ın performansını yorumladı: "Boynunu eğip, biraz olsun utanması gerekiyor"

TIKLAYIN - TÜSİAD yöneticilerinin polis eşliğinde ifadeye götürülmesi gazete manşetlerinde!

TIKLAYIN - Anket: Vatandaş Erdoğan’ın aday olmaması halinde yerinde hangi ismi görmek istiyor; CHP’de öne çıkan isim kim?

TIKLAYIN - Ertuğrul Özkök: Mehmet Şimşek’in sessizliğinin nedeni şu üç şıktan hangisi?

TIKLAYIN - Haftanın Sanat Rotası: Bu hafta, üç büyük şehirde hangi sanat etkinlikleri var?

TIKLAYIN - Mehmet Y. Yılmaz | Hukukun guguk olduğu bir soruşturma

TIKLAYIN - Murat Sabuncu | Trump’ın yeni dünya düzeninden, içeride sermaye bölüşümüne TÜSİAD fotoğrafının içindekiler…