Gündem

HDP’li Eksik: 800 kişinin kaldığı kampta 400 verem şüphesi var ve bu konuda bilgi alamıyoruz

11 Haziran 2019 17:55

Iğdır'da Göç İdaresi Müdürlüğüne bağlı  Göçmen Geri Gönderme Merkezi'nde verem salgını şüphesini  dile getiren ilk isimlerden HDP Iğdır Milletvekili Habip Eksik,  800 kişinin kaldığı kampta 400 verem şüphesinin olduğu iddiaları ve kamptaki son durum hakkında bilgi verilmediğini söyledi.  

Konuyu Meclis’e taşıyan Eksik,  Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle verdiği önergede, “Tüberküloz teşhisi konulan göçmen sayısı ne kadardır ve Tüberküloz şüphesi konulan hasta sayısı ne kadardır” diye sordu.

 HDP’li Habip Eksik’in  değerlendirmesi ve soru önergesi şöyle:

Seçim bölgem Iğdır’da şehir merkezine 10 km uzaklıkta bulunan Göç İdaresine bağlı Geri Gönderme Merkezinde çok sayıda mültecinin Tüberküloz’a yakalandığı bilgisi bazı sosyal medya hesaplarından paylaşılmıştır. Barınma, sağlık ve gıda ihtiyaçlarının giderilmediği gerekçesiyle 09.06.2019 tarihinde Geri Gönderme Merkezinde ateş yakan göçmenler olay çıkarmış bu durum basına yansımıştır.

Çağdışı hastalık olarak bilinen tüberküloz, yetersiz beslenme ve yetersiz temizlik nedeniyle vücut direncinin düşmesine yol açmakta ve uzun süreli ilaç tedavisine ihtiyaç duyulan ve ciddi bir bakım gerektiren hastalıktır.

Birleşmiş Milletler Mülteci Yüksek Komiserliğinin belirlediği asgari standartlarına uymayan kamplarda kalan mültecilerin yaşam koşullarının elverişli olmaması, telafisi zor ciddi sağlık sorunlarının oluşmasına yol açmaktadır.

Bu bağlamda;

- 09.06.2019 tarihinde Geri Gönderme Merkezinde olaylar meydana geldiği basına yansımıştır. Bu esnada yaralanan ve ölen kişi-kişiler var mıdır? Bu esnada ateşli silah veya kesici alet kullanılmış mıdır?

- Göçmenler Geri Gönderme Merkezine alınmadan gerekli sağlık taraması yapılmış mıdır?

- Geri Gönderme Merkezinin kapasitesi ne kadardır, şuan ne kadar göçmen barınmaktadır? Göçmenlerin kaçı çocuktur, Tüberküloz’a yakalanan çocuk sayısı ne kadardır?

- Tüberküloz teşhisi konulan göçmen sayısı ne kadardır ve Tüberküloz şüphesi konulan hasta sayısı ne kadardır?

- Hastalığın yayılmaması ve bulaşmasını önlemeye yönelik ne tür önlemler alınmıştır?

- Geri Gönderme Merkezinde çalışan personel sayısı ne kadardır? Tüberküloz hastalığına yakalanan personel var mıdır?

- Geri Gönderme Merkezinde asgari yaşam koşullarına uygun gıda, barınma ve güvenlik önlemi alınmış mıdır?

- Yemek hizmeti veren firma TSE 8985 üretim standartlarına uygun mudur? İpekyol firmasının 4 çeşit yemeği 5 TL gibi bir rakamla verdiği iddiası doğru mudur? Doğru ise bu çağda beslenme yetersizliğinin sebebi nedir? Valiliğin bu konuda bir soruşturması var mıdır, var ise hangi aşamadadır?

- Binanın gerekli fiziki yapısı bitirilmeden faaliyete geçirildiği iddiası doğru mudur? Iğdır Valiliği bu konuda bir soruşturma başlatmış mıdır?

- Ortaya çıkan tüberküloz ihmali ile ilgili bakanlıklarca açılmış bir soruşturma var mıdır? Var ise hangi aşamadadır