Dünya

Hindistan seçimleri: Modi yeniden iktidar olmaya çok yakın ancak en kalabalık eyaleti kazanan muhalefet, sınırları zorluyor

İlk sonuçlar, Modi'nin partisi BJP'nin neredeyse 70 sandalye kaybedeceği 2019 zaferine kıyasla bir düşüş anlamına geliyor

04 Haziran 2024 12:42

T24 Dış Haberler

Hindistan Başbakanı Narendra Modi, üçüncü kez iktidar olmaya hazırlanıyor. Ancak ilk seçim sonuçları, tahmin edildiği gibi ezici bir zafer olarak görünmüyor. 

Bugün öğleden sonra saatlerinde 640 milyon oyun yarısı sayılmış oldu. İlk sonuçlar, Başbakan Modi'nin Bharatiya Janata partisi (BJP) ve siyasi müttefiklerinin 290 sandalye kazandığını ve önümüzdeki beş yıl boyunca yönetecek çoğunluk hükümeti kurmak için yeterli oya ulaştığını gösterdi.

Ancak bu sonuç, BJP'nin neredeyse 70 sandalye kaybedeceği 2019 zaferine kıyasla bir düşüş anlamına geliyor. 

Öte yandan Hindistan kısaltmasıyla anılan muhalefet ittifakı, ilk sayımlara göre 234 sandalye kazanarak beklentilerin çok üzerinde bir performans sergiledi. 20'den fazla ulusal ve bölgesel muhalefet partisinden oluşan ittifak, 2014'ten beri iktidarda olan Modi'yi yenmek amacıyla ilk kez bu seçimde bir araya gelmişti.

Muhalefet ittifakı sandalye sayısını ikiye katladı

İlk sonuçlar, ülkenin ana muhalefet partisi ve BJP'nin ana rakibi olan, önceki iki seçimi Modi'ye karşı dramatik bir şekilde kaybeden ve bir parti olarak geleceği hakkında sorularla karşı karşıya olan Hindistan Ulusal Kongresi için özel bir zafere işaret ediyor. Bu seçimde, sandalye sayısını ikiye katladı. 

Sayım devam ediyor ancak ilk sonuçlar Hindistan'ın seçimlerden sonraki siyasi manzarası üzerinde önemli etkileri olabilir. 

On yıl önce seçilmesinden bu yana Modi ve Hindu milliyetçisi BJP partisi güçlü bir çoğunluğa sahipken, muhalefet zayıf ve BJP'nin gücüne karşı koyamayan bir parti olarak görülüyor.

Ancak Hindistan koalisyonu birçok analistin beklediğinden daha dayanıklı çıktı ve Uttar Pradesh'teki Samajwadi Partisi, Batı Bengal'deki Trinamool Kongresi ve Tamil Nadu'daki Dravida Munnetra Kazhagam Partisi gibi bölgesel partilerin güçlü performanslarıyla desteklendi.

En kalabalık eyalette Modi'nin partisi ağır kayıp yaşadı

İlk sonuçların en büyük sürprizlerinden biri, ülkenin en kalabalık ve siyasi açıdan en önemli eyaleti olan, 80 sandalyeye sahip ve ülkenin geri kalanı için bir gösterge olarak görülen Uttar Pradesh'te BJP'nin yaşadığı belirgin kayıplar oldu. İlk sayımlar, Hindistan ittifakının 30'dan fazla sandalye kazanarak BJP'nin ittifakının önünde olduğunu gösteriyor. 

Seçim sonrasında Modi'nin son on yılda hiç olmadığı kadar güçlü ve hareketli bir muhalefetle karşı karşıya kalması muhtemel görünüyor. Sonuçlar aynı zamanda "Modi dalgasının" yüksek işsizlik ve enflasyon gibi sorunlar nedeniyle zayıfladığını gösteriyor. BJP hâlâ salt çoğunluğa sahip olması muhtemel olsa da partinin hedeflediği üçte iki parlamento çoğunluğu gerektiren anayasa değişikliğini yapamayacak gibi görünüyor.