Kültür-Sanat

Hintli sinemacı Netflix’e dava açtı: Squid Game çalıntı mı?

18 Eylül 2024 15:27

Hindistan sinemacı Soham Shah, popüler dizi Squid Game’i yapmak için Luck isimli filminin taklit edildiğini iddia ederek Netflix’e dava açtı. Yayın platformu, dayanaksız olduğunu söyleyerek bu iddiayı reddetti. 

Soham Shah, Squid Game’in 2009 yapımı Hintçe film Luck’tan çalıntı olduğunu öne sürerek 13 Eylül’de New York’ta dava açtı. 

2021’de Netflix’te gösterime giren ve Hwang Dong-hyuk’un  Squid Game dizisi, para sıkıntısı çeken bir grup yarışmacının hayat değiştirecek miktarda para için ölümüne savaşmasını anlatan, distopik bir yaşamı anlatıyor.

Squid Game, gösterime girdikten sonra, ilk 4 haftada 142 milyondan fazla hesap tarafından izlenerek, romantik dönem dizisi Bridgerton’ı geçmiş ve hızlıca yayın platformunun gelmiş geçmiş en çok izlenen dizisi olmayı başarmıştı.

Independent Türkçe’de yer alan habere göre; Bloomberg, Shah’ın dava başvurusunda "ana hikaye, karakterler, temalar, mod, atmosfer ve olay örgüsünün, Luck’a benzerliğin tesadüf olma ihtimalini taşımadığını" aktardı.

TMZ, Luck’ın yönetmenliğini de üstlenen Shah’ın davada, hikayesini “2006’da veya o yıllarda” yazdığını ve Hwang’ın Squid Game’i, Luck’ın sinemalarda gösterime girdiği yıl olan 2009’da yazdığını iddia ettiğini bildirdi.

Şans Eseri: Üvey kızı ile evlenen Woody Allen’ın filmlerini sanatçıdan bağımsız izleyebilir miyiz?