Dünya

Hizbullah lideri Nasrallah'tan patlamalar sonrası ilk açıklama: İsrail tüm kırmızı çizgileri aştı, saldırılar savaş sebebidir

19 Eylül 2024 17:31

T24 Dış Haberler

Lübnan'da Hizbullah militanlarına yönelik olarak yapılan cihaz patlamaları sonrası Hizbullah lideri Nasrallah, canlı yayında açıklama yaptı. Nasrallah, "Bu, toplu katliamdan başka bir şey değildir. İsrail'in suçlarına eklenen yeni bir suç olmuştur. Bu bir savaş ilanıdır" dedi. 

Lübnan'da önce Hizbullah militanlarının kullandığı çağrı cihazları, sonra da telsizler eş zamanlı olarak patlatılmıştı. Saldırılarda yüzlerce Hizbullah militanı ağır yaralanırken, iki saldırıda toplam 37 kişi hayatını kaybetmişti. Hizbullah, 8 Ekim'de İsrail’in kuzey bölgesine saldırması ile başlayan 11 aylık çatışmada en büyük günlük kaybı son iki gündeki patlamalarda vermişti.

Lübnan'daki cihazların patlatılmasının ardından Hizbullah lideri Hasan Nasrallah, canlı yayında açıklamalarda bulundu. İsrail jetleri de Hizbullah lideri Nasrallah'ın konuşması sırasında alçaktan uçtu, ses sınırını aştı.

Lübnan'da Hizbullah militanlarının çağrı cihazları eş zamanlı olarak patlatıldı

Lübnan'da çağrı cihazlarının ardından telsizler de patlatıldı: İsrail Savunma Bakanı'ndan "savaşta yeni aşama" açıklaması

"Kurbanların çoğunda göz yaralanmaları var"

Nasrallah, şunları söyledi:

"Şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyorum. Doktorlar, hemşireler, tüm tıp ekiplerine teşekkür ediyorum. Fedakarlıkları bizi derinden etkiledi. Ülkenin dört bir yanından kan bağışı yapıldı, salı günü yapılan en büyük kan bağışı oldu.

Kurbanların çoğunda göz yaralanmaları var.

Bu karanlık günlerde bu krizin pozitif yanlarından bir tanesi şu olmuştur: Efsanevi bir dayanışmaya birliğe şahit olduk. Uzun zamandır eksik olan bir birlik hali gösterdik.

Bu hain saldırıyı lanetleyen tüm bölge ülkelerine teşekkür ediyorum. Gazze, Lübnan ve direniş hareketine destek olan ülkelere teşekkür ediyorum.

Zor bir sınamadan geçiriliyoruz. Salı günü yaşananları anlatmak istiyorum.

"İsrail düşmanımız tarafından hedef alındık"

İsrail düşmanımız tarafından hedef alındık. Yüzlerce çağrı cihazımız eşzamanlı infilak ettirildi. Tüm kırmızı çizgiler aşılmış ve insani etik hukuk aşılmıştır.

Bazı cihazlar hastanelerde infilak etti. Kamuya açık alanda infilak etti. Binlerce sivilin kadın ve çocuğun arasında patladı.

İsrail, Hizbulllahı hedef almak isterken sivilleri vurmuştur.

Bir sonraki gün telsizler infilak ettirildi. Bu bir savaş suçudur. Savaş sebebidir. Onlarca sivil öldü, binlercesi yaralandı.

"İsrail 5 bin kişiyi aynı anda öldürmek istedi"

Saldırı tamamen kasıtlı olarak gerçekleştirildi. Aynı suç ikinci günde de binlerce kişinin öldürülmesi amacıyla tekrarlandı.

İsrail'in 5 bin kişiyi aynı anda öldürmek istediğini söyleyebiliriz. Bu cihazları kimin taşıdığını düşünmeden aynı şekilde öldürmek ve yaralamak istediler.

Bu toplu katliamdan başka bir şey değildir. İsrail'in suçlarına eklenen yeni bir suç olmuştur.

"Bir savaş ilanı"

Bu kanserli varlığın ortaya çıktığı günden beri katliamlara bir yenisi eklenmiştir.

Bu Lübnan'a yönelik bir savaş ilanıdır. İsrail'in amacı buydu.

Çağrı cihazlarından kapalı olanlar vardı. Birçok cihaz hala depoda. Bu bizim için çok büyük bir şans oldu.

Tüm kurbanların yardımına koşmak için gösterilen çaba, Kızılay, Kızılhaç ve Lübnan halkının, doktorların çabalarının birleşmesiyle İsrail'in, düşmanın saldırısı boşa çıkarılmıştır.

Son değerlendirme yapacağız ancak bazı teyitlerin gerçekleştirilmesi gerekiyor. Güvenlik, üretim, nakliye, gümrük, depolanma aşamalarından saldırı anına kadar detaylı şekilde incelenecek. Gerçekler ortaya çıkarılacaktır.

"Direniş hareketi tarihinde görülmemiş bir darbe"

Aceleyle hareket etmeyeceğiz.

Güvenlik ve insanlık açısından direniş hareketi tarihinde görülmemiş bir darbeydi. Ülkemizin tarihinde ve düşmanla mücadelemiz tarihinde görülmemiştir. Bu suç eğiliminin bir benzeri olmamıştı.

Uzaktan cihazların infilak ettirilmesi sert bir darbeydi. Ancak bir savaş içindeyiz. Düşmanımızın bize göre teknolojik avantajı olduğunun farkındayız.

"ABD'nin ve dünyanın teknolojik devleriyle de savaş halindeyiz"

ABD'nin ve dünyanın teknolojik devleriyle de savaş halindeyiz. Dayanıklılığımıza ve dayanışmamıza güveniyoruz.

Salı ve çarşamba bizim için karanlık ve çok ağır günlerdi. Sınama günüydü.

Bu darbe bizim inancımızı ya da duruşumuzu kıramayacak. Güvenle şunu söyleyebilirim: Bu görülmemiş darbe bizi çökertmemiştir ve bunu başaramayacak.

Bu bizim için ders oldu. Daha güçlü, daha sağlam olarak geri döneceğiz.

8 Ekim'den beri Lübnan'ın güneyindeki cephe aktifti.

Patlamaları ne tetikledi: Hizbullah'ın, İsrail takibinden sıyrılmak için kullandığı çağrı cihazları binlerce insanı nasıl yaraladı?

İsrail üstlenmedi ama Savunma Bakanı Gallant, Mossad’ı tebrik etti: Patlayan telsizlerin yeni üretimi yokmuş, firma sahtecilik konusunda uyarmış!

Şans Eseri: Üvey kızı ile evlenen Woody Allen’ın filmlerini sanatçıdan bağımsız izleyebilir miyiz?