T24 Eğitim
İlk kez geçen yıl eylül ayında yapılan Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı (HMGS) ve İdari Yargı Ön Sınavı (İYÖS) sonuçlarına göre hukuk bölümü mezunları, avukatlık sınavında yüzde 42, idari yargı sınavında da yüzde 1,2 başarı oranına ulaştı.
Adalet Bakanlığı tarafından Mayıs 2024 tarihinde yayınlanan zorunlu sınav yönetmeliğinin ardından ilk sınav Eylül 2024’te yapıldı. Gazete Pencere'den Nurat Babacan'ın yazısında aktardığına göre, Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı'na toplam 9 bin 142 aday katıldı ve bu adayların yüzde 42,67’si başarı sağlayarak, 70 baraj puanını geçti. İdari Yargı Ön Sınavı'nın sonuçları ise daha kötü çıktı. İYÖS'e katılan toplam 1 bin 228 adayın ise yalnızca yüzde 1,2’si başarı sağlayabildi.
Sınavda başarı gösteren öğrenciler 3 büyük şehirdeki hukuk fakültelerinden
Sonuçlar, hukuk eğitimi veren üniversitelerdeki eğitim kalitesini gözler önüne sermesi açısından çarpıcı oldu. Türkiye’de 90’dan fazla hukuk fakültesi, 180 iktisadi ve idari bilimler fakültesi bulunduğu hesaba katıldığında, son yıllarda taşra kentlerinde açılan fakülteler eğitim kalitesi açısından sınıfta kaldı. Başarılı olan öğrencilerin büyük bölümünün yıllardır eğitim veren üç büyük şehirdeki hukuk fakültelerinden olduğu ortaya çıktı.
Gerekçe apartman üniversiteleri
Bu durum, bakanlıkta yapılan toplantılarda da gündeme geldi. Başarı oranının bu kadar düşük olmasının belli nedenleri bulunuyor. Yapılan değerlendirmelere göre, “Hukuk fakültelerinin sayısının artması, verilen eğitim programının ve öğretim elemanlarının yetersizliği” başlıca nedenler olarak sıralandı.
Ne olmuştu?
Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı'nda başarılı olma şartı, kanun değişikliğinin 8 Mayıs 2024 'te Resmi Gazete'de yayımlanmasıyla getirilmişti. Hukuk öğrencileri, söz konusu sınavın devletin hukukçu sayısındaki artışı düşürmek için başvurduğu bir yöntem olduğunu savunmuş, sınavın mağduriyet yaşatacağını dile getirmişlerdi.
Hukuk son sınıf öğrencilerinin "HMGS" isyanı: Yeni mezunlara dayatılması adeta akıl tutulmasına sebep olmuştur