Yeşilgöz’ün lideri olduğu VVD de, Eritreli muhalif örgütün faliyetlerinin araştırılması ve gerekirse müdahale edilmesini istiyor.
VVD Milletvekili Bente Becker, muhalif grupların yanı sıra, “Eritre hükümetinin uzun kolunun” da gözardı edilmemesi gerektiğini savunuyor.
Liberal sağcı milletvekili, “Buradaki Eritrelilere diaspora vergileri ödemeleri konusunda baskı yapılıyor ve oradaki hükümet tarafından tehdit ediliyorsa, bunu da ele almalıyız” diyor.
Yurtdışındaki Eritreli rejim muhalifi gençler tarafından kurulan Nhamedu Tugayı, Hollanda’nın yanı sıra geçen yaz İsrail, İsveç ve Almanya’da meydana gelen olaylarla da adını duyurdu.
Örgüt tarafından İsrail’deki Eritre Büyükelçiliği’nin düzenlediği bir etkinliğe karşı gerçekleştirilen gösterinin kontrolden çıkması üzerine İsrail polisi ateş açtı ve 100'den fazla kişi yaralandı.
Geçen yıl Temmuz ayında, Almanya'nın Frankfurt kenti yakınlarındaki Giessen’de düzenlenen Eritre etkinliğinde yaşanan şiddet olayları nedeniyle 26 polis memuru yaralandı ve en az yüz kişi gözaltına alındı.
Ağustos ayında İsveç'in başkenti Stockholm'de Eritrelilerin düzenlediği bir kültür festivaline müdahale nedeniyle çıkan olaylarda çok sayıda kişi yaralandı. İsveç polisi yaklaşık 180 kişiyi gözaltına aldı.
Mayıs ayında da Hollanda’nın Lahey kentine bağlı Rijswijk ilçesinde de, Eritreliler arasında çıkan büyük kavgada çok sayıda kişi yaralandı.
Örgüt, Kanada ve ABD’de Eritreliler arasında meydana gelen olaylarla da ilişkilendiriliyor.
Eritre toplumunda büyük bölünmeye yol açtığı gerekçesiyle Nhamedu Tugayı’nın yasaklanması için internette bir kampanya başlatıldı.
İnternette dolaşan dilekçede, “bu hareketin dünyanın dört bir yanındaki Eritre topluluklarını kiliselerini, mülklerini veya Eritre vatandaşlarının sahip olduğu işletmeleri yakarak terörize ettiği” savunuluyor.
Nhamedu Tugayı’nın amacı ne?
Nhamedu Tugayı, Eritre’de 1993 yılından bu yana iktidarda bulunan Isaias Afewerki rejiminden kaçan muhalif gençler tarafından 2022’de kuruldu.
Örgüt, Batılı hükümetlerden, Eritre rejimi yanlılarının festival ve toplantılarını yasaklamasını ve bunlara karşı çok daha katı bir tutum sergilemesini istiyor.
Nhamedu Tugayı üyelerine göre, Batı ülkelerinde düzenlenen bu festivaller, “savaşı yüceltmek ve Eritre’deki tek adam yönetiminin adını temize çıkarmak için acımasız diktatörlüğü teşvik ediyor."
Belçikalı kamu yayıncısı VRT’ye göre, Nhamedu Tugayı’nın, yakın zamanda Etiyopya'nın kuzeyinde, Eritre sınırındaki Tigray'a yerleştiği söyleniyor.
Örgütün lideri Kibreab Kiros, Addis Standard gazetesine, nihai hedefinin "baskıcı Eritre rejimini ortadan kaldırmak ve halkının ve ülkenin güvenliğini sağlamak" olduğunu söyledi.
Dünyanın en yoksul ülkelerinden biri olan yaklaşık 6 milyon nüfuslu Eritre’de, 1993 yılından bu yana Devlet Başkanı Isaias Afewerki’nin lideri olduğu Adalet ve Demokrasi İçin HalkCephesi (PFDJ) iktidarda.
Marksist bir direniş lideri olarak adını duyuran Afewerki, Etiyopya İmparatoru Haile Selassie'yi devirmeyi başardı.
Eritre 1993'te yapılan referandumun ardından bağımsızlığını ilan etti.
Uluslarası medyaya göre, birçok insan hakları örgütü, Afewerki'nin demokratik vaatlerinin kısa sürede boşa çıktığını söylüyor.
Rusya ve Çin ile bağları olan Afewerki yönetimi, Batılı kuruluşlar tarafından “zorunlu askerlik hizmetinin olduğu ve ifade özgürlüğünün neredeyse hiç bulunmadığı bir diktatörlük” olarak görülüyor.