Gündem

HÜDA PAR'dan sahipsiz hayvanları serbest bırakan kamu görevlilerine hapis cezasını öngören kanun teklifi

30 Mayıs 2024 09:09

HÜDA PAR, sokak hayvanlarına ilişkin AKP'den farklı bir yasa teklifinde bulundu. HÜDA PAR’ın yasa teklifinde sokak hayvanlarının rehabilitasyon sürecinin ardından sahiplenene kadar barınakta kalması isteminde bulunurken, hayvanları salan kişilerin de hapis cezasına çarptırılması istendi.

Söz konusu milletvekillerinin imzasıyla 21 Mayıs’ta Meclis’e sunulan “Hayvanları Koruma Kanunu ve Türk Ceza Kanunu’nda değişiklik yapılmasına dair kanun teklifi” 23 Mayıs’ta görüşülmesi için TBMM Adalet Komisyonu ile TBMM Çevre Komisyonu’na havale edildi.

Cumhuriyet'ten Aytunç Ürkmez'in haberine göre, yasa teklifinin gerekçesinde; sokak hayvanlarının saldırılarının artmasıyla insan yaşamına zarar verdiği savunularak, “Meskûn mahallerde artan sahipsiz hayvan yoğunluğu, insan sağlığı ve güvenliği açısından tahammül edilemez bir boyuta ulaşmıştır. Parklar artık sahipsiz hayvanların toplanma yeri haline gelmiştir. Hava aydınlanmadan işe giden, sabah namazı için camilere ulaşmaya çalışan vatandaşlar tedirgin olmaktadır. Mevcut düzenlemeler, sokak hayvanlarını sokağa tescillemekte ve barınma mekânlarında tutulmalarını engellemektedir. Yapılması gereken; meskûn mahallerden uzakta kalıcı barınakların inşa edilmesi ve bu barınaklarda kalacak köpeklerin sayılarının kontrol altında tutulmasıdır” ifadeleri kullanıldı.

Parti, bu gerekçelerle “Hayvanları Koruma Kanunu” ile “Türk Ceza Kanunu”nda (TCK) değişiklik yapılmasını istedi. Bu kapsamda HÜDA PAR, “Hayvanları Koruma Kanunu”ndaki “Müşahede yerlerinde kısırlaştırılan, aşılanan ve rehabilite edilen hayvanların kaydedildikten sonra öncelikle alındıkları ortama bırakılmaları esastır” cümlesinin “Müşahede yerlerinde kısırlaştırılan, aşılanan ve rehabilite edilen hayvanlar kaydedildikten sonra hayvan bakımevlerinde tutulur. Sahiplenilmeyen hayvanlar, alındıkları veya başka bir ortama hiçbir surette geri bırakılmaz” şeklinde değiştirilmesini talep etti.

Serbest bırakanlara hapis 

Bunun yanı sıra HÜDA PAR’lı vekiller, “gözetim altında bulunan hayvanların insan sağlığını tehlikeye sokacak bir şekilde serbest bırakan kişinin altı aya kadar hapis veya adlî para cezası” ile cezalandırılmasına hükmeden TCK maddesinde de değişiklik yapılmasını istedi. Yasa teklifiyle söz konusu cezanın “4 yıla kadar hapis” şeklinde değiştirilmesi ve maddeye “Hayvan bakımevlerinde bulunan sahipsiz hayvanları serbest bırakan veya başıboş sokak hayvanlarının toplanmasında ihmali olan kamu görevlisi hakkında üç yıldan altı yıla kadar hapis cezasına hükmolunur” ifadesinin eklenmesi önerildi.