Avrupa ülkelerinde hızla yayılan “Hukuki himaye sigortası” sistemi, kişilerin düşük bir prim karşılığında hukuki yardım alarak adalete erişimlerini daha kolay hale getirmeyi sağlıyor. Türkiye’de bireysel anlamda yaptırılmasının önünde yasal engel olmamasına karşın, uygulamada yaşanan sıkıntılar ve kamuoyunca yeterince bilinmemesi nedeniyle “hukuki himaye sigortası” henüz etkinleştirilemedi. Yürütme de bu sisteminin yaygınlaştırılmasını Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan Yargı Reformu Strateji Belgesi’ndeki hedefler arasına aldı.
Milliyet'ten
Şebnem Hoşgör'ün
haberine göre Strateji Belgesi’nde, “Hukuki himaye sigortasının geliştirilmesi sağlanacaktır” hedefine yer verildi. Bu amaçla mevcut sigorta genel şartlarının yeni ihtiyaçlara göre güncelleneceği, hukuki himaye sigortasının yaygınlaştırılması için kamuoyunda farkındalık çalışmaları yapılacağı belirtildi. Adalet Bakanlığı’nın 2018 yılına ait şubat 2019 tarihinde yayımlanan faaliyet raporu ise bakanlığın bununla ilgili çalışmalarını büyük ölçüde olgunlaştırdığını ancak konunun paydaşlarından Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın gerekli düzenlemeleri yapmaması nedeniyle harekete geçemediğini ortaya koydu.
Çalıştay planı
Rapora göre Adalet Bakanlığı, bu sigorta türürünün yaygınlaştırılması hedefi kapsamında, hukuki himaye sigortasının mevcut şartlarını gözden geçirerek mevzuata uygun hale getirmek amacıyla konusunda uzman hakimler, avukatlar ve akademisyenlerin katılımıyla bir çalışma grubu oluşturdu. Raporda 2019 yılı içinde hukuki himaye sigortası ile ilgili “çalıştay” yapılmasının planlandığı bilgisi de yer aldı.
Prim karşılığında avukatlık ücreti
Hukuki himaye sigortası, hukuki giderler sigortası ya da hukuk sigortası; sigortacının, prim ödenmesi karşılığında, sigortalının taraf olduğu poliçe kapsamında düzenlenen dava çeşitleriyle sınırlı olarak yargılama giderleri ve avukatlık ücretlerini ve diğer edimleri yerine getirmeyi üstlendiği sigorta dalıdır.