T24 Haber Merkezi
Hürriyet yazarı Zeynel Balcı, piyasaların kasım ayı enflasyonuna odaklanmasını "Kasım ayında enflasyon düşüşü gerçekleşirse faiz indirim beklentileri güç kazanacak. Aksi takdirde bu yöndeki tahminler zayıflayacak. Bu açıdan piyasa, kasım enflasyon gerçekleşmelerini görmek istiyor" diyerek yorumladı.
Hürriyet yazarı Zeynel Balcı'nın ekonomiye ve enflasyona dair değerlendirmelerde bulunduğu yazsı şöyle:
"Piyasalarda TCMB toplantısından sonra başlayan coşku yerini daha temkinli bir görünüme bıraktı. Son toplantı metninin ‘26 Aralık’taki toplantıda faiz indirimi gelecek’ şeklinde algıya neden olması, borsanın beklenti ihtiyacına cevap vermiş ve BIST100 Endeksi’nde artan hacimle birlikte sert yükselişe neden olmuştu. Faiz indirim beklentilerinin altında ise enflasyonda yaşanacak gerileme öngörüsü var. Kasım ayında enflasyon düşüşü gerçekleşirse faiz indirim beklentileri güç kazanacak. Aksi takdirde bu yöndeki tahminler zayıflayacak. Bu açıdan piyasa, kasım enflasyon gerçekleşmelerini görmek istiyor.
"Enflasyonla mücadele büyümeyi zayıflattı"
Enflasyon ile mücadele kapsamında uygulanan yüksek faiz ve parasal sıkılaşma ekonomideki büyümeyi zayıflatmış ve törpülemiş görülüyor. Buna karşılık ekonomide yeterli soğuma sağlayıp sağlamadığı konusu ise tartışılır. Özellikle enflasyon düşüşüne mani olarak görülen hizmetler sektörünün zayıf da olsa büyüme göstermesi önemli bir ayrıntı. Bu açıdan enflasyondaki düşüşe ekonomik görünümden çok fazla katkı gelmesi zor gibi. Yine de gerçekleşmeleri görmek yararlı olacak. Yaklaşık 1.5 yıldır uygulanan ekonomik programın en önemli kriterleri arasında enflasyon var. Aynı zamanda faiz için en ciddi referanslardan biri. Bu bakımdan piyasaların seyrinde önemli bir alan kaplıyor. Tasarrufların adres arayışı hep var olan bir konu. Faiz düşmezse mevduatın ağırlığı devam edip döviz ve borsa üzerindeki baskı korunabilir. Ayrıca, cuma günü açıklanan büyüme verisinde olduğu gibi yüksek faizin reel ekonomi üzerindeki yavaşlatıcı etkisi de devam edecektir. Borsa İstanbul’da toparlanma çabaları sürmekle birlikte yerini daha temkinli bir görünüme bırakmaya başladı.
Trump’ın göreve başlamasına 1.5 aya yakın bir zaman olmasına karşılık Çin, Meksika, Kanada için açıkladığı gümrük vergisi artışları piyasaları biraz gerse de ilk günkü etki azaldı. Hatta piyasalar Çin’e karşı daha yumuşak bir tavır bekliyor. Çin’in bazı ABD ürünlerine gümrük muafiyetlerini 28 Şubat’a kadar uzatması Çin’den ABD’ye zeytin dalı olarak görüldü. Bu arada mevcut ABD Başkanı Biden’dan Trump’a gümrük vergilerini tekrar gözden geçirme temennisi geldi. Avrupa Merkez Bankası Başkanı Lagarde’de ise ek gümrük vergilerinin küresel ekonomiye vereceği zararlardan ve ABD’nin Çin’e yönelik olası tarifleriyle küresel ekonomide bir parçalanma ve belirsizlik tehlikesinin bulunduğundan söz etti. Trump, bu uyarıları pek dikkate almış görülmüyor. Göreve fiilen başlayınca tavrı değişir mi göreceğiz."
Yazının tamamını okumak için tıklayın.