Hürriyet yazarı Fatih Çekirge, 2018 yılından bu yana hatırladığı çevre kirliliğine yol açan olayları derlediği bugünkü yazısında, “Arkadaşlar; bu seri cinayetlere mutlak köklü bir çözüm bulunması gerekiyor. Belki de yeni yasalar, yönetmelikler, cezalar gerekiyor. Yapanın öyle hafif cezalarla kurtulamayacağı bir yeni düzenleme gerekiyor. Yoksa Türkiye’nin her yerinde bu cinayeti seyretmeye devam edeceğiz. Ama en azından biz üzerimize düşeni yapalım” diye sitem etti.
Fatih Çekirge, İliç’teki altın madeni sahasında yaşanan toprak kayması felaketinin tartışıldığı günlerde kaleme aldığı yazısında geçmişte yaşanan şu olayları hatırlattı:
Yıl 2018... Pırıl pırıl akan dere katran karası olmuş. Köylüler isyanda. Bitkiler kuruyor. Domatesler, biberler çürüyor. Balıklar, böcekler ölüyor... Şikâyet ediyorlar. Durdurun artık şu seri katilleri. Gazeteler haber yapıyor: “Bursa’da dereler siyah akmaya başladı...” Çevre Bakanlığı’ndan yetkililer geliyor. Dereden örnekler alınıyor. Kimyasal kirlenme... Zehir... Çevredeki fabrikalara denetleme. Cezalar kesiliyor...
YIL 2019: Köylülerin şikâyeti ve yine haberler: “Kocaeli’nin Başiskele ilçesinde bulunan ve daha önce defalarca kez kimyasal atıklarla kirletilen Kilez Deresi nereden geldiği belirsiz bir madde ile maviye boyandı. Vezirçiftliği Mahalle Muhtarı Bahattin Aktepe, kirlenen dere yüzünden evlerinde kapı pencere açamadıklarını ifade etti. Bakanlık soruşturma açtı.”
YIL 2020: “Samanlı’dan Deliçay geçiyor. Bu çay Nilüfer Deresi’yle buluşup Marmara Denizi’ne doğru yolculuğa gidiyor. Bu çayda canlıların olması gerekirken, artık elinizi soksanız eliniz yara içinde çıkar ve hasta olursunuz. Çevredeki fabrikalar sularını buraya olduğu gibi tahliye ediyor. Su şu an kırmızı ve sıcak akmakta.”
YIL 2021: “Nilüfer Çayı, Bursa’ya hayat veren bir çay. Uludağ’dan tertemiz bir şekilde başlayan yolculuğu, şehir merkezine girdiğinde su değil kimyasal atık haline geliyor.”
YIL 2022: Yine haberler: “Bursa’da tarım arazilerine hayat veren Nilüfer Çayı’ndan alınan numunelerin analiz sonuçlarında 4’üncü derece kirlilik çıktı. Özellikle kimyasal boya içeriklerinin suya karıştığını belirten Doç. Dr. Barış Bülent Aşık, ‘O senenin moda rengi neyse, Nilüfer Çayı da o renk akıyor’” dedi.
2023 yılında da benzeri o kadar çok haber var ki... Geldik bugüne... Önceki gün yine bir haber: “Bursa’da, Demirtaş Deresi kimyasal atıklar nedeniyle turuncuya döndü.” Düşünebiliyor musunuz? Her yıl aynı haber.
Yazının tamamını okumak için tıklayın.