Koronavirüs

Hürriyet yazarı Ergin: TÜİK’in ek ölümler hakkında açıkladığı sonuçlar, Covid-19 ölümlerine yeniden bakılması gerektiğini söylüyor

15 Mart 2023 09:00

Dünkü yazısında Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) 2 yılın ardından açıkladığı ölüm verilerindeki, "fazla ölüm sayısı" ile "Covid-19 kaynaklı ölüm sayısı" arasındaki tutarsızlığa dikkati çeken Hürriyet yazarı Sedat Ergin, "pandemi dönemindeki Covid-19 kaynaklı ölümlerin dökümüne yeniden bakılması gerektiğini" belirtti. 

Ergin, bugünkü yazısında; laboratuvar testlerinin ölüm vakalarının raporlanmasında mutlak zorunluk olarak görülmesinin ve bu çerçevede klinik bulguların dışlanmasının, ölüm sayılarının düşük çıkmasında rol oynadığını ifade etti.

Ergin, şu ifadeleri kullandı: 

"TÜİK verilerinin de işaret ettiği üzere, pandemi döneminde zatürre kaynaklı ölümlerde meydana gelen azımsanmayacak artışı başka türlü izah etmek imkânı yoktur.

Pandeminin daha ilk günlerinde vefat ettiğinde ölüm nedeni zatürre olarak raporlanan eski Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Aytaç Yalman’ın durumu bu bakımdan yeteri kadar çarpıcıdır. Eşi Belma Yalman’ın kendisinin ölümündenbir süre sonra testte tanımlanmış bir şekilde Covid-19’dan vefat etmesi üzerine, Aytaç Yalman’ın klinik bulguları da esas alınarak ölüm nedeni tedavi gördüğü hastane tarafından Covid-19’a çevrilmiştir.

TÜİK’in ek ölümler hakkında açıkladığı sonuçlar Covid-19 kaynaklı ölüm rakamlarına yeni baştan bakılması gerektiğini söylüyor."

TIKLAYIN - Sedat Ergin: TÜİK’in paylaştığı pandemi dönemi ‘fazla ölüm’ sayısı, açıklanan Covid-19 ölümlerinin çok üstünde

TIKLAYIN - TÜİK, 2 yıldır açıklamadığı ölüm istatistiklerini açıkladı!