Dünya

Husiler, Kızıldeniz'de saldırdığı Yunan bandıralı tankere erişim izni verecek; ciddi sızıntı riski var

Herhangi bir sızıntı, tarihte bir gemiden kaynaklanan en büyük sızıntılardan biri olma potansiyeline sahip

29 Ağustos 2024 09:05

T24 Dış Haberler

İran'ın Birleşmiş Milletler misyonu, Husilerin geçen hafta Yunan bandıralı gemiye saldırmasının ardından, grubun Kızıldeniz'de hasar gören petrol tankerine römorkör ve kurtarma gemilerinin erişimine izin vermeyi kabul ettiğini açıkladı.

Denizcilik yetkilileri, Sounion tankerinin 150 bin ton ya da 1 milyon varil ham petrol taşıdığını ve çevresel bir tehlike oluşturduğunu söyledi. Herhangi bir sızıntı, tarihte bir gemiden kaynaklanan en büyük sızıntılardan biri olma potansiyeline sahip.

İran'ın New York'taki BM misyonundan yapılan açıklamada “Birçok ülke, römorkör ve kurtarma gemilerinin olay bölgesine girmesi için geçici ateşkes talebinde bulunmak üzere bize ulaştı” denildi ve Husilerin “insani ve çevresel kaygıları” göz önünde bulundurarak bu talebe rıza gösterdikleri belirtildi.

Husi sözcüsü Muhammed Abdülselam, çarşamba günü yaptığı açıklamada geçici bir ateşkesin söz konusu olduğunu reddederek Reuters'a, grubun Sounion adlı petrol tankerinin çekilmesine izin vermeyi ancak birkaç uluslararası tarafın kendileriyle temasa geçmesi üzerine kabul ettiğini söyledi.

Pentagon, salı günü yaptığı açıklamada üçüncü bir tarafın Sounion'un kurtarılmasına yardımcı olmak üzere iki römorkör göndermeye çalıştığını ancak Husilerin bu römorkörleri saldırmakla tehdit ettiğini söylemişti. 

İran'ın BM misyonu, çarşamba günü yaptığı açıklamada “Kızıldeniz'de yardım sağlama ve petrol sızıntısını önleme konusundaki başarısızlık, hedef alınma olasılığına ilişkin endişelerden ziyade bazı ülkelerin ihmalinden kaynaklanıyor” dedi.

Ne olmuştu?

Sounion geçen hafta Yemen'in liman kenti Hudeyde açıklarında çok sayıda merminin hedefi olmuştu. Gemiden petrol sızdığına dair çelişkili haberler geliyordu ancak çarşamba günü Avrupa Birliği'nin Kızıldeniz'deki misyonu Yunan bandıralı tankerin yakınındaki sularda petrol sızıntısı olmadığını söylemişti. Aspides adlı AB misyonu, Sounion'un hala demirli olduğunu ve sürüklenmediğini de sözlerine eklemişti.

Pentagon, salı günü yaptığı açıklamada tankerin Kızıldeniz'de hala yanmakta olduğunu ve petrol sızdırıyor gibi göründüğünü söylemişti. 

Husiler, İsrail ile Gazze Şeridi'ndeki Hamas militanları arasındaki savaşta Filistinlilerle dayanışma içinde olduklarını söyleyerek Kasım ayında Kızıldeniz'de insansız hava araçları ve füze saldırılarına başladı. Düzenledikleri 70'i aşkın saldırıda iki gemiyi batırdılar, bir diğerini ele geçirdiler ve en az üç denizciyi öldürdüler.