6 Şubat'ta meydana gelen depremlerin ardından İstanbul Büyükşehir Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM) yapısal değişiklikle Afet İşleri Dairesi Başkanlığına dönüştü. Afet İşleri Dairesi Başkanı Ergün Cebeci, aile afet yönetim sistemi ile her aileden bir kişi seçeceklerini ve ona eğitim verileceğini belirterek, "Tercihimiz öncelikle kadınlar olacak. Ona önce yerinde, sonra da eğitimin alanımızda eğitim vereceğiz. O da aldığı eğitim doğrultusunda ailesini yönlendirecek." dedi.
Yeni yapılanmasıyla altında AKOM, Afet Hazırlık Şube Müdürlüğü ve Afet Zarar Azaltma Şube Müdürlüğü bulunan Afet İşleri Dairesinin çalışmalarını Daire Başkanı Ergün Cebeci Cumhuriyet'ten Çağdaş Bayraktar'a anlattı.
Avrupa’da İstanbul’dan büyük yalnızca 7 ülke olduğuna dikkat çeken Cebeci, "Yalnızca deprem değil, her türlü afet durumuna ilişkin sürekli gözlem ve eylem halindeyiz" dedi. "Önleyebileceğimizi önleyelim, önleyemediğimizi de doğru koordine edelim" mantığıyla hareket ettiklerini belirten Cebeci, "Yaşadığımız felaketlerde eğitimsizliğin ve koordinasyonsuzluğun faturası ağır oldu. Eğitimlerle olası can kayıplarını en az yüzde 20 oranında azaltmak ve kenti bir an önce depreme hazırlamak istiyoruz" dedi.
Aile afet yönetim sistemine benzer bir modelin üst yapısı olarak da Mahalle Muhtarlık Sistemini hayata geçireceklerini söyleyen Cebeci, "Muhtarların deprem durumlarında mahallelerine müdahale edebilecek kritik yetkili olduğunu düşünüyoruz. Eğitimlerle beraber ayrıca muhtarlık binasının yakınına süreç yönetimi için konteyner koyacağız. Ayrıca telsiz sistemi ve binalardan bağımsız baz istasyonları sistemi ile iletişim sorunu yaşamayı engelleyeceğiz" ifadelerini kullandı.
Deprem anında kritik müdahale için 72 saatin önemli olduğunu anımsatan Cebeci, "Hedefimiz bunu 24 saate indirmek. Bu noktada yalnızda binaların değil, köprülerin, anayolların, viyadüklerin ve altyapı hizmetlerinin sürekli kontrol edilmesi önemli" uyarısında bulundu.