Kültür-Sanat

İBB Genel Sekreter Yardımcısı Polat: Elit kesim mekânlarını halka açtık

"İstanbul'daki kültürel miras ideolojiler ve politikalardan üstündür"

Fotoğraf kaynak: Karar

13 Temmuz 2024 08:30

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Yardımcısı Mahir Polat, kamusal mekânları ve binaları İstanbullulara açmayı hedeflediklerini belirterek, genellikle "elit" kesimler tarafından kullanılan tarihi yapıları geniş halk kitlelerinin hizmetine sunduklarını söyledi.

Beyoğlu’ndaki kültürel miras alanlarının korunması ve geleceğe aktarılması amacıyla düzenlenen “Miras İşbirliği Protokolü”, 12 Temmuz Cuma günü Metrohan’da gerçekleştirilen törenle İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ve Beyoğlu Belediyesi arasında imzalandı. Beyoğlu Belediye Başkanı İnan Güney, İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat ve İBB Kültür Varlıkları Daire Başkanı Oktay Özel’in katılımıyla imzalanan protokolle Beyoğlu Miras kurularak İBB Miras’ın deneyim ve yaklaşımının İstanbul geneline yayılması hedefleniyor.

"Dayanışma ve özveri ürünü"

Karar gazetesinden Sema Kızılaslan'ın haberine göre, İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat, İBB Miras’ın neden kurulduğunu ve bugüne kadar yapılan çalışmaları anlattı. “Ben artık bunu Türkiye'ye mal olmuş bir emek olarak görüyorum” şeklinde konuşan Polat, asıl hedef ve amaçlarının bu çalışmaları tüm Türkiye’ye yaymak olduğunu ifade etti. Polat,  "İBB Miras ile beraber, İstanbul gibi olağanüstü yapı yoğunluğu olan bir kentte koruma odaklı çalışmanın nasıl yapılması gerektiğini kendi deneyimimizle diğer kentlere ve yönetimlere göstermeye çalıştık. Bu tamamen dayanışma ve özveri ürünü bir çalışmadır ve esas hedefimiz sadece İBB Miras'ta kalmaması, tüm Türkiye'ye yayılmasıdır” dedi.

"İş birliğine hazırız"

İBB'nin organizasyon ve operasyon olarak belirli bir düzeye geldiğini ve diğer kentlerin ihtiyaç duyduğunda düşünsel veya yöntemsel olarak iş birliğine hazır olduğu aktaran Polat, "Türkiye, her zaman çok yüksek imkanlara sahip bir ülke değil. Bu yüzden imkanlarını, deneyimlerini ve beyin gücünü doğru ve dayanışmacı şekilde kullanması gerekmektedir. İBB'de bir yapı, artık organizasyon ve operasyon olarak bu düzeye gelmiş bir yapıdır. Başka kentlerin ihtiyaç duyduğunda, hem düşünsel hem de yöntem olarak iş birliğine hazırdır. Biz bunu hep anlattık zaten"  şekline konuştu.

"İstanbul'daki kültürel miras ideolojilerden büyüktür"

Türkiye'deki kültürel miras alanlarının ve tarihi yapıların genellikle elit kesimler tarafından kullanıldığı ve geniş halk kitlelerine kapalı olduğuna dikkat çeken Polat, İBB'nin "İstanbul Senin" mottosu ile bu anlayışı değiştirmeye çalıştıklarını ve tarihi mekanların halkın erişimine açılmasını hedeflediklerini anlattı. "Ekrem Başkanımızın başlattığı ‘İstanbul Senin’ mottosunun en önemli yanı, İstanbul'un kamusal mekanlarını ve binalarını İstanbullulara açmaktır. Bu düşüncenin, duygunun, fikrin, aidiyetin ve kimliğin kesinlikle bir ideolojisi ya da politikası olamaz. İstanbul'daki kültürel miras, ideolojiler ve politikalar üstüdür. İstanbul artık hepimizin mirasıdır" ifadelerini kullandı.

"Tarihi değere sahip çıkma iradesi"

İmza töreninde söz alan İnan Güney İstanbul'un hayata kazandırılması gereken binlerce tarihi esere, tarihi mekâna sahip olduğunun altını çizerek, "Ekrem İmamoğlu’nun liderliğinde İstanbul’un her bir metrekaresine sahip çıkılması gibi İstanbul’un tarihi ve kültürel değerlerine de sahip çıkma iradesi politikaya ve yönetime şekil verdi" dedi.

"Beyoğlu, İstanbul’da geleceğe aktarılması gereken kentsel mirasın yüzde 15’ini barındıran bir ilçemiz" diyerek devam eden Güney konuşmasını,  "Beyoğlu’nun da korunacak ve gelecek nesillere aktarılacak çok sayıda tarihi ve kültürel mirası var. Sayın başkanımızla birlikte buraları gezdik ve birlikte çalışma önerimizi ilettik. İstanbul adına, Beyoğlu adına, tarihi ve kültürel mirasın adına bugün bu protokolü imzalıyoruz. Ben Beyoğlu adına, İstanbul adına çok mutluyum. Beyoğlu’nu yüzlerce yıl daha aynı görkemiyle yaşayacağına olan güvenimle hepinize teşekkür ediyorum" şeklinde sonlandırdı.

İBB Miras, bugüne kadar 207 tarihî çeşme, 610 tarihî mezar ve hazire, 19 tarihî türbe, 63 anıt eser, 40 kamusal sanat eseri, 35 müze ve sergi mekânını koruma altına aldı.