Politika

İBB Meclisi'nde gündem Roma gezisi: İBB değil, sponsorlar karşıladı

10 Haziran 2024 21:38

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) haziran ayı Meclis oturumunda, AKP’li Meclis Üyesi Abdullah Aksu, İBB’nin, 2027 Avrupa Oyunları’nın imza töreni için Roma’ya düzenlediği geziyle ilgili soru önergesi verdi. Önerge üzerine söz alan CHP’li Meclis üyesi Seda Türkoğlu, “Siz bugün hala Roma’yı konuşurken biz üç gün önce onayı aldık” dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Haziran ayı olağan meclis toplantılarının ilki Saraçhane’deki İBB Merkez Hizmet Binası Meclis Toplantı Salonu’nda yapıldı. Meclis 1’inci Başkanvekili Nuri Aslan başkanlığındaki toplantı yazılı ve sözlü soru önergelerinin verilmesiyle başladı. Toplantıda, AKP’li Meclis Üyesi Abdullah Aksu, İBB’nin, 2027 Avrupa Oyunları’nın imza töreni için Roma’ya düzenlediği geziyle ilgili soru önergesi verdi. 

TIKLAYIN - THY'den İmamoğlu'nun Roma ziyaretine dair uçak kiralama açıklaması

TIKLAYIN - İmamoğlu'ndan Roma gezisi açıklaması: İlk kez gazetecileri İBB bütçesiyle getirdiğimiz organizasyon yaptık, yadırganacak bir tarafı yok

Aksu’nun önergesinde yer alan sorulardan bazıları şöyle: 

"İBB Başkanı 16-17 Mayıs tarihlerinde 2027 Avrupa Oyunları için düzenlenen imza törenine katılmak üzere 45’i gazeteci toplam 73 kişilik bir heyetle Roma’ya gitmiştir. Yapılan bu gezi içeriğinden daha çok katılımcı ve katılımcı sayısıyla tartışılmıştır. İmzalanacak bir metin için 73 kişinin yurtdışına götürülmesinin, siyasi, hukuki, bürokratik ya da ahlaki olarak izahı var mıdır? Söz konusu geziye götürülen gazetecilerin belirlenmesinde hangi kıstaslar uygulanmıştır? Götürülen tüm gazeteciler spor gündemini takip eden gazeteciler midir? İstanbul’dan Roma’ya her gün yaklaşık 15 tarifeli sefer bulunmaktadır. 73 kişiyi toplam 1,5 milyon liraya götürmek mümkünken kiralanan uçağa yaklaşık 4,5 milyon ödendiği doğru mudur?” 

"Nihayetinde konu itibar"

Aksu’nun soru önergesinden sonra CHP’li Meclis Üyesi Seda Türkoğlu söz aldı. ‘Gazetecileri aşağılayan bir soru’ diyerek söze başlayan Türkoğlu, şunları söyledi:

"İBB Başkanımız Ekrem İmamoğlu, 2027 Avrupa Oyunları’nın İstanbul’da düzenlemesi konusunda imza töreni için 69 kişilik bir heyetle İtalya’nın başkenti Roma’ya gitti. Bunların 37'si ağırlıklı spor alanında çalışan gazetecilerdi. Gezinin önemi, Avrupa 2027 Oyunları’nın 2036’da İstanbul’un talip olduğumuz İstanbul Olimpiyatlarının bir provası niteliğinde olması. Sıklıkla sorulan soru şu, Roma gezisine davet ettiğiniz gazetecilerin masraflarını İBB mi karşıladı? Bu soru ne yazık ki gazetecileri aşağılayan bir soru. Bunlar Türkiye’nin başarısını gözlemleyip yazacak gazeteciler. Biz gazetecileri bizim ya da partimizin propagandası için bir yere davet etmedik. Türkiye ve İstanbul’un başarısına ortak olmaları için davet etti. Bu yanlış bir tartışma. Gazetecilerimizin masraflarını ve uçuşları İBB değil sponsorlar karşılamıştır. Gazetecilerimiz söz konusu etkinliğe charter uçağıyla gitmiştir. Sponsorların bu masrafları karşılaması da çok doğaldır. Çünkü nihayetinde konu Türkiye’nin itibarıdır."