İçme sütü üretimi, 6 Şubat'ta gerçekleşen Kahramanmaraş merkezli depremlerin etkisiyle şubatta bir önceki aya göre yüzde 8,5 azaldı.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), şubat ayı süt ve süt ürünleri üretimi verilerini açıkladı. Verilere göre, ticari süt işletmeleri tarafından toplanan inek sütü miktarı, şubatta bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 0,5; ocak-şubat döneminde ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 2,5 arttı.
Şubat'ta bir önceki yılın aynı ayına göre inek peyniri üretimi yüzde 3,6 artarken; tereyağı üretimi yüzde 30, ayran üretimi yüzde 5,8, yoğurt üretimi yüzde 1,6, azaldı.
Ocak-şubat döneminde ise bir önceki yılın aynı dönemine göre, içme sütü üretimi yüzde 10,5, inek peyniri üretimi yüzde 10,2, ayran üretimi yüzde 3,5 ve yoğurt üretimi yüzde 2,2 artarken; tereyağı üretimi yüzde 24 azaldı.
İçme sütü üretimi, depremin etkisiyle aylık bazda yüzde 8,5 azalırken yıllık bazda ise yüzde 11,9 arttı. Şubat'ta toplam 132 bin 881 ton içme sütü üretildi.
Bir önceki ay 874 bin 67 ton olan ticari süt işletmelerince toplanan inek sütü miktarı, şubatta yüzde 9,2 azalarak 793 bin 384 ton oldu.