09 Nisan 2025 11:34
Güncelleme: 09 Nisan 2025 11:39
MHP lideri Devlet Bahçeli'nin yeni çözüm süreci kapsamında işaret ettiği "umut hakkı"sın Meclis'e geleceği iddia edildi.
Serbestiyet'in haberine göre; TBMM’ye “umut hakkı”yla ilgili bir düzenleme gelecek.
Silah bırakan PKK’lılarla ilgili yol haritasının netleştirileceği süreçte Mayıs ayında TBMM gündemine “umut hakkı”yla ilgili düzenlemenin gelmesi planlanıyor. Bu düzenleme infaz yasasında yapılması öngörülen düzenlemeden ayrı tutulmuş görünüyor. “Umut hakkı” düzenlemesinin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) içtihadına uygun şekilde yapılması planlanıyor.
AİHM içtihadına göre umut hakkı, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası alan mahkumların cezaevinde 25 yılı doldurmasının ardından iyi hal gerekçesiyle şartlı salıverilmelerinin değerlendirilmesini tanımlıyor.
AİHM, 2014’te PKK lideri Abdullah Öcalan için umut hakkı değerlendirmesinde bulunmuş ve ihlal kararı vermişti. AİHM, Öcalan’a umut hakkıyla ilgili değerlendirmesinde ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasının ömür boyu sürdürüleceğine dair düzenlemelerin işkence yasağına aykırı olduğu tespitinde bulunarak, bu konuda yasal düzenlemelerin yapılması gerektiğini belirtmişti.
TBMM’de “umut hakkı”yla ilgili düzenleme yapılsa da Öcalan’ın İmralı’dan ayrılması beklenmiyor. Öcalan’ın yakınları ve avukatları başta olmak üzere cezaevindeki dışındakilerle daha düzenli ve daha sık iletişim kurması planlanıyor.
“Umut hakkı”yla ilgili düzenlemeden Öcalan’la beraber İmralı’da kalan diğer PKK’lı mahkumlar; Ömer Hayri Konar, Veysi Aktaş ve Hamili Yıldırım’ın da yararlanması bekleniyor. Bu mahkumların “umut hakkı”ndan yararlandığında serbest kalması öngörülüyor.
Ne oldu?MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin "terör eylemlerine son vererek lağvedilmesi" çağrısı yaptığı PKK'nın lideri Abdullah Öcalan, aylardır beklenen çağrıyı yaparak, PKK'nın kendini feshetmesi ve tüm grupların silahları bırakması gerektiğini açıkladı. Öcalan'ın çağrısında "Sayın Devlet Bahçeli'nin yaptığı çağrı, Sayın Cumhurbaşkanı'nın ortaya koyduğu iradeyle diğer siyasi partilerin malum çağrıya dönük olumlu yaklaşımlarıyla oluşan bu iklimde silah bırakma çağrısında bulunuyor ve bu çağrının tarihî sorumluluğunu üstleniyorum" ifadeleri yer aldı. Öcalan, "Devlet ve toplumla bütünleşme için kongrenizi toplayın ve karar alın" dedi. Öcalan'ın "Barış ve Demokratik Toplum" çağrısına ek olarak gönderdiği "Bu perspektifi ortaya koyarken, şüphesiz, pratikte silahların bırakılması ve PKK'nin kendini feshi, demokratik siyaset ve hukuki boyutun tanınmasını gerektirir" notu da okundu. Öcalan'ın, PKK'nın kendini feshetmesi ve tüm grupların silahları bırakması yönündeki açıklamasından sonra, PKK Yürütme Komitesi, Öcalan’ın çağrısına katıldıklarını ve gereklerini yerine getireceklerini belirtti. Komite, Abdullah Öcalan'ın serbest bırakılmasını da istedi. PKK Yürütme Komitesi, 1 Mart'tan itibaren geçerli olmak üzere ateşkes ilan ettiklerini belirterek, saldırı olmadıkça hiçbir silahlı gücün eylem yapmayacağını vurguladı. |
© Tüm hakları saklıdır.