Gündem

İddia: Timur Cihantimur cezaevinde intihara kalkıştı

Eylem Tok ve oğlu Timur Cihantimur'u Türk bir kurye ihbar etmişti

Eylem Tok-Timur Cihantimur

21 Haziran 2024 13:06

İstanbul'da Oğuz Murat Aci'nin ölümüne neden olan kaza nedeniyle ABD'de ikinci kez hakim karşısına çıkan Timur Cihantimur'un avukatı, müvekkilinin cezaevinde intihara teşebbüs ettiğini öne sürdü.

İstanbul'un Eyüpsultan ilçesindeki 1 Mart'ta meydana gelen trafik kazasında 29 yaşındaki Oğuz Murat Aci'nin hayatını kaybetmesine neden olduktan sonra annesi Eylem Tok tarafından ABD'ye kaçırılan ve orada tutuklanan 17 yaşındaki Timur Cihantimur, Boston John Joseph Moakley Adliyesi'nde ikinci kez hakim karşısına çıktı.

Connecticut eyaletindeki çocuk ıslahevinde tutulan Cihantimur için evde gözetim altında tutulmasını, bu olmazsa Massachussets'te daha uygun bir yere nakledilmesini talepleri reddedildi.

 Bulunduğu hücrede şiddet gördü iddiası

Medyaradar'dan Ercan Öztürk'ün haberine göre; Timur Cihantimur'u babasının tuttuğu iki avukat savundu. Avukatlar savunmalarında, cezaevi koşullarının çok ağır olduğunu, Cihantimur'un kaldığı hücrede çok ağır suçluların bulunduğunu dolayısıyla fiziksel ve psikolojik şiddete maruz kaldığını belirttiler. Avukatların iddiasına göre Timur Cihantimur cezaevinde intihara teşebbüs etti, bu olaydan sonra cezaevi yönetimi kendisini diğer mahkumlardan izole ederek tek kişilik bir koğuşa aldı. Cihantimur'un kendisine yeniden zarar vermesini engellemek için de çıplak arama yapıldı.

Timur Cihantimur'un avukatları müvekkillerinin düzenli olarak kullanması gereken ilaç olduğunu belirttiler. Hakim bu ilacın reçeteli olup olmadığını sorunca avukatlar bunu daha sonra özel olarak ileteceklerini ifade etti.

Duruşmada Türkiye adına hazır bulunan iade avukatı ise Timur Cihantimur'un planlı bir şekilde annesi ve babası tarafından yurt dışına kaçırıldığını, babasının son anda arabasının bozulduğunu bahane ederek havalimanına gitmediğini söyledi. İade avukatı; "Ambulansa olay yerindeki telefonların alınması yüzünden geç haber verilmiştir. Dolayısıyla yaralının ölümüne sebebiyet vermişlerdir" dedi.

"Kaçmak için her türlü imkanları var"

Timur Cihantimur'un avukatları, "Size yalvarıyoruz. Bu çocuğu serbest bırakın. Babasının burada iki tane evi var. Buna burada bakacak birileri de var. Lütfen serbest bırakın” ifadesini kullanınca mahkeme başkanı savcıya, "Buna inanıyor musunuz?" dedi. Savcı ise, "Buna kesinlikle inanmıyoruz. Bunlar çocuğu iki saatte ülkeden kaçırdılar. Genç bir adamın ölümüne sebep oldular. Ayrıca Kanada ve Meksika’ya da kaçış planları vardı. Her türlü imkanları var. Bu söylenenler bize samimi gelmiyor" şeklinde konuştu.

Bu konuşmaların ardından Timur Cihantimur'un avukatı söz alarak müvekkilinin kefaletle ya da ev hapsi uygulamasıyla serbest bırakılmasını talep etti. Talebi kabul etmeyen hakim duruşmayı erteledi.

TIKLAYIN-Eylem Tok ve oğlu Timur Cihantimur'u yakalatan Türk kurye: Sipariş için kapıyı çaldı, karşısında görünce polisi aradı

TIKLAYIN - Adalet Bakanı Tunç'tan, Eylem Tok ve Timur Cihantimur hakkında açıklama: İadeleri için girişimlerimizi sürdüreceğiz

TIKLAYIN-ABD'deki davada karar çıktı, Eylem Tok'un oğlu Cihantimur iade süreci boyunca tutuklu kalacak: "O yargıca teşekkürlerimi iletiyorum!"

Eyüpsultan'da 1 Mart'ta Cihantimur lüks aracıyla, arızalanan ATV aracını yol kenarında tamir etmeye çalışanlara çarpmış, yaralanan 5 kişiden Oğuz Murat Aci hayatını kaybetmişti.

İstanbul'daki kaza sonrası annesi Eylem Tok tarafından önce Mısır'a oradan da ABD'ye kaçırılan Timur Cihantimur, 14 Haziran'da annesi ile birlikte Boston'da yakalanmıştı. Şüphelilerin iadesi için geçici tutuklama talep evrakı, Adalet Bakanlığınca ABD yetkili makamlarına iletilmişti.​​​​​​​

18 Haziran'da ayrı olarak hakim karşısına çıkarılan anne oğulun kaçma riskine karşı gözaltı halinin devamına karar verilmişti.

Söz konusu kazayla ilgili, "kasıtsız adam öldürme ve yaralama" suçlamasıyla hakim karşısına çıkan Cihantimur'un avukatı, müvekkilinin tutulduğu ıslahevindeki şartlardan memnun olmadığı için yerinin değiştirilmesi isteğini mahkemeye iletmişti, mahkemede 2. duruşma tarihini bir hafta öne çekerek bugün için tarih vermişti.