Gündem

İddia: Yeni vergi paketine eklenen maddeyle belediye bütçesine tırpan!

Maddenin yasalaşması halinde, belediyelerin kamuya olan borçlarına karşılık kamu bütçesinden yapılacak kesintinin üst sınırı yüzde 40’tan yüzde 100’e kadar çıkabilecek

25 Haziran 2024 07:22

TBMM’ye sunulması beklenen vergi paketinde, belediyelerin bütçe gelirlerinden aldığı payın tamamının vergi ve Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) primi borçlarına karşılık kesilmesinin önünü açacak bir maddenin yer aldığı ileri sürüldü. Maddenin yasalaşması halinde, belediyelerin kamuya olan borçlarına karşılık kamu bütçesinden yapılacak kesintinin üst sınırı yüzde 40’tan yüzde 100’e kadar çıkabilecek.

Sözcü'den Erdoğan Süzer'in haberine göre, belediyeler, il özel idareleri ve bunlara bağlı şirketlerin vergi, SGK primi, Hazine borcu, uzlaşmaya girmiş borçları ile İller Bankası’na olan borçları için genel bütçe gelirlerinden aktarılan kaynağın en fazla yüzde 40’ı kesilip alacaklılara ödeniyor. Dolayısıyla bütçe gelirlerinin yüzde 60’ı her şekilde borçlu belediye ve kurumlara aktarılıyor. Yüzde 40 sınırı, belediyelerin halka hizmeti aksatmamaları ve maaş ödemede sorun yaşamamaları için özellikle belirlenmişti. Yeni düzenlemeyle yüzde 40’lık sınırın gelir (stopaj) vergisi ve Katma Değer Vergisi borçlarıyla SGK primi borçları için kaldırılması, oluşan borcun bir sonraki ayki bütçe aktarımından hiçbir sınıra tabi tutulmadan kesilmesi öngörülüyor.

Düzenlemeyle, büyük bölümü AKP döneminden kalan ve toplamda 55.6 milyar liraya ulaşan 3 bin 436 belediye ve belediye şirketindeki borcun hızla tahsil edilmesinin planlandığı ifade ediliyor.

TIKLAYIN - Devralınan belediyelerde eski dönemin borçları açıklanıyor