Medya

Basın meslek örgütleri ve ifade özgürlüğü kurumlarından Sinan Ateş davası sürecinde yaşananlara karşı bildiri: Gazetecilerin hedef gösterilmesini kabul etmiyoruz, sürecin takipçisi olacağız!

02 Ekim 2024 22:15

T24 Ankara

Çağdaş Gazeteciler Derneği ile birlikte on ulusal ve uluslararası ifade özgürlüğü kurumu ve basın meslek örgütü, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin eski Ülkü Ocakları Başkanı Sinan Ateş davası ile ilgili olarak salı günü grup toplantısında gazetecilere yönelik sarf ettiği "Halk TV ve CHP, ayağınızı denk alın, 4 soytarı muhabirle Milliyetçi Hareket Partisini sorgulayamazsınız, sorgulatmayız!" sözlerine karşı bildiri yayınladı. Bildiride, o dönem Sinan Ateş davası sanığı olan ve sonradan hüküm giyen Eray Özyağcı'nın gazeteciler Timur Soykan, Barış Pehlivan ve Murat Ağırel'e eliyle tetik işareti yapması hareketinin, gazetecilere karşı  tehditlerin ivedilikle ciddiye alınması gerektiğini gösterdiği de kaydedildi.

TIKLAYIN - Bahçeli'den Sinan Ateş davası çıkışı: Halk TV ve CHP ayağınızı denk alın!

Bahçeli’nin Salı günü grup toplantısındaki konuşmasında “Halk TV ve CHP, ayağınızı denk alın. Dört soytarı muhabirle Milliyetçi Hareket Partisi’ni sorgulayamazsınız!” ifadelerini kullanarak  gazetecilere açık tehditte bulunduğu hatırlatılan açıklamada, bu ifadelerin demokratik toplumlarda basının özgürce çalışabilmesi ve halkın haber alma hakkının korunması açısından endişe yaratırken, birçok gazetecilik örgütü ve sivil toplum kuruluşu Bahçeli’ye tepki gösterdi.

Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği’nin (MLSA) yanı sıra Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), Basın Konseyi, Haber-Sen, Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD), Gazeteciler Cemiyeti, İzmir Gazeteciler Cemiyeti, DİSK Basın İş Sendikası,  Ekonomi Muhabirleri Derneği ve Uluslararası Basın Enstitüsü’nün (IPI) imzaladığı ortak açıklamada, “Gazetecilerin mesleki faaliyetlerinden ötürü tehdit edilmesi kabul edilemez. Bu tehditlerin karşısında duracağız ve sürecin yakın takipçisi olacağız” denildi.

Açıklamada ayrıca, Sinan Ateş cinayetiyle ilgili habercilik yapan gazetecilere yönelik olası bir saldırı durumunda, bu tehditleri dile getirenler kadar, sessiz kalan iktidar ve adli makamların da sorumlu tutulacağı ifade edildi.

Sivil toplum örgütleri, basın özgürlüğünün ve gazetecilerin güvenliğinin demokratik bir toplumun temel değerleri olduğunu vurgulayarak, Halk TV’ye ve program yapan gazetecilere yönelik her türlü tehdidin karşısında duracaklarını belirttiler.

Açıklamanın tam metni şöyle:

"Gazetecileri hedef göstermesini kabul etmiyoruz, sürecin takipçisi olacağız!

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, 1 Ekim’de partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, Sinan Ateş cinayetiyle ilgili haberler nedeniyle Halk TV’yi ve kanalda  program yapan dört gazeteciyi hedef almış ve bu gazetecileri “ayağınızı denk alın” sözleriyle tehdit etmiştir.

Bahçeli, bu konuşmasında, “Halk TV ve CHP, ayağınızı denk alın. Dört soytarı muhabirle Milliyetçi Hareket Partisi’ni sorgulayamazsınız!” diyerek, basına yönelik açık bir tehditte bulunmuştur. Bu ifadeler, demokratik toplumlarda basının özgürce çalışabilmesi ve halkın haber alma hakkının korunması adına ciddi bir endişe yaratmaktadır.

Basın mensuplarını hedef gösteren bu açıklamalar, geçmişte Türkiye’de siyasetçiler tarafından tehdit edilen gazetecilere yönelik fiziksel saldırıların, cinayetlerin yaşandığı dikkate alındığında son derece riskli ve tehlikeli bir durumdur. Gazetecilerin özellikle mesleki faaliyetleri gereği bir cinayeti araştırdıkları için tehdit edilmeleri, demokratik hukuk devleti ilkesi ile  ifade Özgürlüğünün temel ilkelerine aykırıdır ve kabul edilemez.

Bahçeli’nin bu açıklamaları, Sinan Ateş cinayeti davasının görüldüğü günün hemen ardından gelmiştir. Duruşmada, yargılanan sanıklardan birinin gazetecileri aynı tehditkar ifadelerle hedef alması ve cinayetin tetikçisi olduğu iddia edilen kişinin gazetecilere elleriyle tetik çekme hareketi yapması, bu tehditlerin ivedilikle ciddiye alınması gerektiğini göstermektedir.

Biz, aşağıda imzası bulunan sivil toplum örgütleri ve demokratik kitle örgütleri olarak, Sinan Ateş cinayetini araştıran gazetecilere yönelik olası herhangi bir saldırıdan bu tehditleri dile getirenler kadar, bu tehditler karşısında sessiz kalan iktidarı ve ilgili adli makamları da sorumlu tutacağımızı belirtmek istiyoruz.

Demokratik bir toplumda basın özgürlüğü, halkın bilgi alma hakkı ve gazetecilerin güvenliği en temel değerlerdendir. Bu nedenle, Halk TV’ye ve kanalda program yapan Şule Aydın, Barış Pehlivan ve Murat Ağırel ile Timur Soykan’a yönelik her türlü tehdidin karşısında duracağımızı ve adli süreçlerin de yakından takipçisi olacağımızı kamuoyuna saygıyla duyururuz.

İmzacı Kurumlar:

Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği (MLSA)

Haber-Sen

Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD)

Basın Konseyi

Gazeteciler Cemiyeti

İzmir Gazeteciler Cemiyeti

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS)

DİSK Basın İş Sendikası

Ekonomi Muhabirleri Derneği

Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI)"

Gazetecilerden Bahçeli'ye yanıt: Bizi tehdit etmek yerine Sinan Ateş’in cinayetten önce kendisine verdiği dosyayı açıklasın

 


 

'Gecenin Kıyısı'nda taraf tutmanın anlamsızlığı üzerine bir hikâye