Ailesiyle Kosta Rika'da tatile giden Lena Mars, iguana tarafından ısırılınca gizemli bir enfeksiyona yakalandı.
Independent Türkçe'nin haberine göre, şu anda 4 yaşında olan Mars'ın başına gelenler, Danimarka'nın başkenti Kopenhag'da 15-18 Nisan'da düzenlenecek 33'üncü Avrupa Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Kongresi'nde gösterilecek sunumda anlatılacak. Sunumu hazırlayan tıbbi mikrobiyoloji uzmanı Jordan Kit Mah, Mars'ın Mart 2022'de bir iguana tarafından sol orta parmağından ısırıldığını söyledi. Bölgedeki bir kliniğe götürülen Mars'ın eli dezenfekte edilirken amoksisilin adlı antibiyotik verildi. Bunun ardından kızın parmağındaki yara iyileşti.
Aylar sonra parmağında yumru oluştu
Ancak aile, beş ay sonra çocuğun parmağında madeni para büyüklüğünde bir yumru fark etti. Yumruyu ultrasonla inceleyen doktorlar, bunun bir ganglion kisti olabileceğini düşündü. El bileği kisti diye de bilinen ganglion kisti, bir eklem ya da tendon üzerinde oluşan sıvı kesesine deniyor.
Gittikçe büyüdü
Ancak yumru gittikçe büyüyünce ve Mars elinin acımaya başladığını söyleyince aile ortopedi uzmanına başvurdu. Doktor, Kasım 2022'de iki santimetrelik kütleyi çıkarıp incelemeye gönderdi. Analiz, Mars'ın "Mycobacterium marinum" adlı bakteriyle enfekte olduğunu ortaya koydu. Mars, bunun ardından rifampin ve klaritromisin adlı antibiyotiklerle tedavi altına alındı. Küçük kız hâlâ tam iyileşemedi.
"Bakterinin iguanadan geldiğini biliyor"
Mars ailesi, kızlarının hala iyileşme sürecinde olduğunu belirtti ve, "Kızımız Lena, 4. doğum gününü yeni kutladı. Kasımdaki ameliyattan sonra hâla iyileşme sürecinde. Yara daha yeni kapanıyor.. Lena ısırığı kesinlikle hatırlıyor ve bakterinin iguanadan geldiğini biliyor. Muhtemelen bu olayı hiç unutmayacak. Bir gün olanlara gülmeyi umuyoruz" açıklamasında bulundu.
Tıbbi mikrobiyolog Mah, tüberküloz dışı mikobakterilerin doğada yaygın olduğunu söyledi. Bu tür enfeksiyonların tedavisinin genellikle uzun sürdüğünü belirten uzman, "Yani Mars iyi durumda. Yüzde 100 iyi diyemem ama en başta olduğundan çok daha iyi durumda” diye konuştu.
"Sürüngenler bazı çok zehirli organizmaları taşıyor"
Sunumu yorumlayan tıbbi mikrobiyolog David Turner, istiridye açarken meydana gelen kesiklerin de benzer enfeksiyona yol açabileceğini kaydederek, "Bir sürüngen ısırığından sonra bu enfeksiyonu hiç duymamıştım. Sürüngenler, salmonella da dahil olmak üzere bazı çok zehirli organizmaları taşıyor. Bu nedenle sürüngenlerle uğraştıktan sonra her zaman ellerin yıkanması tavsiye ediliyor" ifadelerini kullandı.